Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області реорганізовують дільничні лікарні в амбулаторії загальної практики сімейної медицини

26 грудня 2011 - 14:30

В області реорганізовують дільничні лікарні в амбулаторії загальної практики сімейної медицини

В області проводиться активна реорганізація дільничних лікарень у сільські лікарські амбулаторії та амбулаторії загальної практики сімейної медицини з денним стаціонаром. За останній рік кількість амбулаторій збільшилась зі 113 до 127, у результаті чого 63 відсотки сільських жителів отримують медичну допомогу від сімейних лікарів.

Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я ОДА Андрій Запорожченко під час апаратної наради.

- З початку цього року фінансування медичних закладів, які знаходились на балансі сільських та селищних рад, здійснюється з районних бюджетів, у більшості районів вже здійснено передачу закладів первинної медичної допомоги у загальну комунальну власність територіальних громад районів. Станом на сьогодні створено п’ять центрів первинної медико-санітарної допомоги у структурі Бердянської, Василівської, Запорізької, Михайлівської та Оріховської центральних районних лікарень. Для цільового використання коштів ведеться робота з реорганізації малопотужних дільничних лікарень у сільські лікарські амбулаторії та амбулаторії загальної практики сімейної медицини з денним стаціонаром, а вільні приміщення передаються органам соціального захисту для організації допомоги самотнім непрацездатним громадянам, - повідомив Андрій Запорожченко.

Також він відзначив, що зараз кількість дільничних лікарень у районах області зменшилась з 24 до 17 за рахунок їх реорганізації у сільські лікарські амбулаторії або амбулаторії загальної практики сімейної медицини. За рахунок цього кількість амбулаторій збільшилась з 113 до 127, і 90 з них мають статус амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук підкреслив, що реформування дільничних лікарень у амбулаторії піде тільки на користь, бо населення будуть обслуговувати не фельдшери, а лікарі.

- У реформуванні головне – щоб у кожного жителя області була можливість звернутися за медичною допомогою не до фельдшера, а саме до лікаря. Дільничні лікарні не закриваються, а перепрофілюються та будуть надавати висококваліфіковану допомогу селянам, - зазначив Микола Ярмощук

Протягом 2011 року в області відкрито 10 сімейних амбулаторій. Найбільш активно у цьому напрямку працюють у Приморському, Гуляйпільському, Приазовському, Кийбишевському, Токмацькому, Василівському, Веселівському, Запорізькому, Михайлівському та Оріхівському районах. Вкрай недостатньо ведеться робота у Розівському, Великобілозерському, Чернігівському та Новомиколаївському районах. Одна з причин – низька укомплектованість лікарями.

- Щоб вирішити кадрову проблему, в області діє механізм тристоронніх угод з райдержадміністрацією, Запорізьким державним медичним університетом та студентом, який отримує освіту за рахунок місцевих бюджетів. Ініціатор такої системи – Приазовський район, від якого в ЗДМУ навчаються вже п’ять студентів, і перший випускник розпочне роботу в центральній районній лікарні вже у 2012 році. Інші райони мають діяти так само, і їх першочергове завдання – забезпечити населення сімейними лікарями, - зазначив начальник управління охорони здоров’я ОДА.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко дав завдання Андрію Запорожченку за місяць побувати в усіх районах області, детально розібратися в умовах надання медичної допомоги в кожному окремо взятому районі та визначити шляхи покращення ситуації.

- Ви маєте працювати за принципом: беремо найкращий досвід на поширюємо його в інших медичних закладах області, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни