Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Козаки відсвяткували 20- річчя заснування своєї організації

12 грудня 2011 - 10:07

Козаки відсвяткували 20- річчя  заснування своєї організації

10 грудня у КДЦ Байда відбулися урочистості з нагоди 20-ї річниці від дня заснування першої козацької організації - Запорізьке козацьке товариство «Запорозька Січ». Представники сучасного запорізького козацтва приймали вітання та нагороди  від почесних гостей свята – голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка, голови облради Павла Матвієнка, міського голови Олександра Сіна. Засновників козацького руху, що вже пішли з життя,  вшанували хвилиною мовчання.

Виступаючи перед зібранням, голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко висловив сподівання, що козацький рух продовжить справу відродження козацької культури, традицій, патріотичного виховання молоді та розвитку громадянського суспільства.

- Козаки – це патріоти нашого краю, нашої держави, - зазначив Олександр Пеклушенко . – Запорозьке  козацтво завжди було  захисником православної віри. Сподіваюсь, що сучасні козаки продовжать традиції  славетних дідів-прадідів і козацтво залишиться світочем віри, патріотизму та правопорядку. Також сподіваюся на спільну плідну працю козацьких організацій та виконавчої влади на благо нашої Вітчизни.

Крім того, голова облдержадміністрації зауважив, що кожна програма з розвитку та підтримки козацького руху, яка приймається на рівні області,  має бути підкріплена конкретними пропозиціями, а не тільки декларативними гаслами. Тоді і влада підтримає цю програму конкретними цифрами з обласного бюджету.

Нагадаємо, наразі в області працює вже третя програма з розвитку козацтва. Остання, прийнята в грудні 2010 року, розрахована на 2011-2014 роки. Програма передбачає популяризацію історії запорозького козацтва, військово-патріотичне виховання молоді, а також участь козаків в охороні громадського порядку в регіоні тощо.

 

Довідково: 10 грудня 1991 року на острові Хортиця відбулася  перша велика Установча козацька рада, на якій члени новоствореної козацької організації склали присягу і обрали керівництво. Першим козацьким отаманом було обрано Володимира Мельника. Цю подію вважають початком козацького відродження у незалежній Україні.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024