Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров: Реформи в регіонах – віддзеркалення ситуації в державі

2 листопада 2011 - 17:26

Борис Петров: Реформи в регіонах – віддзеркалення ситуації в державі

Проведення реформ у державі можливо тільки за умови забезпечення системної роботи, яка має базуватись на сучасній стратегії розвитку регіону. На цьому під час свого виступу на розширеному засіданні Кабінету Міністрів зосередив увагу Президент України Віктор Янукович. Керманич держави нагадав  посадовцям, що реалізація Програми економічних реформ починається власне з її запровадження  в регіонах. Таку позицію цілком поділяє голова обласної державної адміністрації Борис Петров.

Коментуючи результати роботи Запорізького регіону в цьому напрямку, керівник області зазначив, що за останній рік в регіоні розроблено та запроваджено низку програм, зокрема Стратегію розвитку регіону до 2015 року, обрано пріоритетні напрямки роботи обласної влади на 2011 рік, які дозволяють створити фундамент для  соціально-економічного зростання та підвищення добробуту громадян.  Пріоритети роботи обласної виконавчої влади були оприлюднені та затверджені на громадських слуханнях на початку року, представлені для затвердження депутатам обласної ради, прийняті за основу при формуванні бюджету. Вже у грудні заплановано провести громадські слухання щодо підсумків виконання обраних напрямків розвитку регіону на поточний рік, завершується робота над визначенням пріоритетів на 2012 рік.  10 листопада програма пріоритетних напрямків  буде презентована іншим областям під час форуму «Україна - Канада».

Згідно із завданням Президента та Програмою економічних реформ в області запроваджуються механізми, покликані зменшити бюрократичне навантаження на підприємців, потенційних інвесторів при започаткуванні справи, оформлення дозвільних документів тощо. Так, 14 жовтня розпочав свою роботу обласний дозвільний центр «Єдине вікно», в рамках якого працюють представники громадських організацій. Це дозволяє застосувати механізм контролю за роботою центру з боку суспільства. Заплановано відкрити «єдине вікно» безпосередньо для інвесторів. Поза тим, проводяться регулярні зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу, працює «гаряча» телефонна лінія для підприємців. Запроваджено роботу антибюрократичного комітету,  який розглядає кричущі випадки зловживання з боку чиновників. На 14 грудня заплановано проведення обласного з’їзду підприємців. У результаті ефективного діалогу з бізнесом  обласна виконавча влада підписала Меморандум про співпрацю із хлібопекарськими підприємствами. Це вже третій  документ, який дозволяє стримувати ціни на соціальні сорти хліба, що особливо важливо для соціально незахищених верств населення. Вже підготовлено до підписання проект меморандуму з торговими мережами про створення пільгових умов для реалізації продуктів харчування місцевого виробника, а також спільні дії щодо стабілізації цінової ситуації в регіоні. Крім того, обласна державна адміністрація розробила Програму продовольчої безпеки регіону до 2015 року. Це пілотний проект, який передбачає системний підхід до створення, накопичення та збереження регіонального запасу продовольства. Програма представлена на розгляд Уряду, її вже погодили у Міністерствах АПК, економіки та фінансів. Серед пілотних проектів, реалізацію яких розпочато у Запорізькій області, слід також назвати проект «ХАБІТАТ-ООН» , який передбачає реформування житлово-комунального господарства малих міст із використанням Інтернет навчання.

Віктор Янукович підкреслює, що локомотивом для модернізації країни є виконання національних проектів у ключових сферах економіки, зокрема, енергозбереженні, впровадженні інноваційних технологій, створенні сучасних центрів освіти та медицини. За словами голови обласної державної адміністрації Борис Петрова, вже найближчим часом в області запрацює низка вітрових та сонячних електростанцій. Загальна потужність сучасних енергопарків перевищить 1 тисячу Мегават електроенергії. Очікуваний приток інвестицій – 1,3 млрд. євро. Також у рамках виконання національних проектів в  області розроблено проект «Єдиний інформаційний простір», проект якого взято за основу в 17 регіонах  країни.

- Ми прекрасно розуміємо усю важливість поставлених Президентом задач щодо реалізації  економічних реформ і, враховуючи висловлені зауваження та побажання, продовжимо продуктивну роботу в напрямку впровадження державних реформ на регіональному рівні, - наголошує голова обласної державної адміністрації Борис Петров.

Разом з тим, очільник області підкреслює, що завдяки запровадженим механізмам в області вдалося підвищити рівень промислового виробництва. За 9 місяців поточного року показник  склав 9,1 % (по Україні – 8,6%). Сальдо зовнішньоторгового обігу області залишається стабільно успішним і становить 238 млн. доларів США. За результатами 9 місяців поточного року на 20% зросла середня заробітна плата в області, яка становить 2 545 гривень. Заборгованість із заробітної плати у порівнянні з даними на початок року скорочено на 15 %. Обсяги надходжень до державного бюджету зросли у порівнянні з 2010 роком на 41%.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни