Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Продовольчі ярмарки – ефективний інструмент забезпечення продовольчої безпеки

26 травня 2011 - 16:25

Продовольчі ярмарки – ефективний інструмент забезпечення продовольчої безпеки

У ході всеукраїнської селекторної наради, яку провів перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв, також йшлося про виконання першочергового завдання Уряду – забезпечення продовольчої безпеки держави, у тому числі, постачання населенню свіжих овочів та картоплі у необхідному обсязі та за прийнятними цінами.

Удовець повідомив, що нинішнього року очікується врожай овочів на рівні 8, 3 млн. тонн при загальнодержавній потребі 6, 8 млн. тонн. Щодо картоплі, сільгоспвиробники обіцяють зняти урожай понад 20 млн. тонн.

- Продукцією овочівництва будемо цього року забезпечені в повному обсязі, але за умови, якщо врожай зуміємо зібрати та зберегти. А для цього нам потрібна розвинена система сучасних, добре обладнаних овочесховищ, - зазначив Андрій Клюєв. – Бо практика свідчить, що понад 19% врожаю овочів ми втрачаємо через неможливість його зберегти.

Урядовець дав протокольне доручення головам облдержадміністрацій провести інвентаризацію діючих овочесховищ, а також вжити відповідних заходів до розбудови їх системи у підпорядкованих регіонах. Він наголосив на необхідності залучати інвестиції у галузь, щоб якнайшвидше реконструювати діючі та збудувати нові.

- Сьогодні від того, наскільки ефективно ми зможемо зберегти новий урожай, залежить продовольча безпека держави, - підкреслив перший віце-прем’єр-міністр.

Також він зосередив увагу керівників територій на необхідності активізувати роботу з організації продовольчих ярмарків у регіонах, визнавши їх ефективним інструментом формування цін на продукти харчування і важелем впливу на цінову політику потужних продовольчих гіпермаркетів. Ціни на продукти харчування на таких ярмарках, зазвичай, на 10%-15% нижчі, ніж у стаціонарній торгівельній мережі.

- Ми почали першими в країні проводити так звані антикризові продовольчі ярмарки, - відмітив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук, який представляв на селекторній нараді Запорізьку область. - Їх позитивний ефект відчули одразу: запоріжці із категорії малозабезпечених отримали реальну можливість купувати тут необхідні якісні продукти від виробника дешевше, ніж на ринках. Цю успішну практику будемо продовжувати й надалі, тим більше, що Уряд підтримує ідею організації таких ярмарків.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни