Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіональна влада не залишить хворих, що потребують гемодіалізу, наодинці із своїми проблемами

21 квітня 2011 - 10:06

Регіональна влада не залишить хворих, що потребують гемодіалізу, наодинці із  своїми проблемами

Обласна виконавча влада стурбована ситуацією, що склалася у сфері надання спеціалізованої медичної допомоги хворим, які потребують замісної терапії у вигляді  гемодіалізу. 

За останні п’ять років кількість таких хворих суттєво  збільшилась, що призвело до утворення  черги на життєво необхідні процедури. Сьогодні  понад 280 хворих на термінальну ниркову недостатність, переважна більшість яких проживають в районах області, підтримують своє життя завдяки гемодіалізу.  Усі медичні підрозділи гемодіалізу в Запорізькій області  працюють цілодобово у чотири зміни. Апарати гемодіалізу через безперервне використання відпрацювали свій ресурс вже кілька років тому  і сьогодні   не можна гарантувати їх безперебійну роботу. Щоб задовольнити потребу якомога більшої кількості пацієнтів, лікарі подекуди змушені йти  на  скорочення тривалості процедури, що призводить до  порушення стандартів лікування. Але й при цьому всім пацієнтам надати необхідну допомогу  неможливо: через відсутність вільних місць понад 20 людей залишаються без замісної терапії, а тому приречені.

За дорученням голови облдержадміністрації Бориса  Петрова  розв’язанням цієї проблеми опікується його заступник Микола Ярмощук.

- Проблема, що не вирішувалася роками, сьогодні вкрай загострилася, - коментує ситуацію заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. – Та обласна влада  не залишить цих людей наодинці  із своїми проблемами. Сьогодні на часі  негайне реформування   служби гемодіалізу. Тож ведемо мову про розширення  площ існуючих  відділень замісної терапії і відкриття ряду нових у віддалених районах області,  закупівлю  сучасних  апаратів. Паралельно працюємо і у напрямку внесення змін до законодавчої бази, яка унормовує процес трансплантології. Також не виключаємо  проведення відповідної роз’яснювальної роботи серед населення щодо необхідності розуміння ситуації родичами померлих і дачі згоди на вилучення донорських органів  в ім’я спасіння інших людей. Адже збільшення кількості операцій з пересадки донорських нирок  дозволить суттєво зменшити потребу пацієнтів у гемодіалізі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни