Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький врожай: як працюють аграрії регіону

24 жовтня 2024 - 10:00

Аграрії Запорізького регіону майже завершили збір врожаю. Працівники агропідприємства «Славутич» підраховують прибутки та готують поля та техніку до посіву озимих.

Цей рік розпочався з заморозків. Після них аграріїв очікували спека та сильні посухи. Це вкрай несприятливі умови, і деякі культури непристосовані до такого клімату. На підприємстві намагалися розширити перелік вирощуваних культур, посіявши часник. Експеримент виявився невдалим – врожай не покрив витрат.

– Ми вирощуємо горох, ріпак, пшеницю, трішки ячменю та соняшник. В цьому році на врожай вплинули морози та засуха, тому він набагато гірший. На прикладі ріпаку: минулого року зібрали 35 центнерів з гектара, а цьогорічний врожай – близько 17 центнерів з гектара, – розповіла заступниця директора агрофірми «Славутич» Єлизавета Марич.

Для підготовки землі до посіву озимих культур потрібні обігові кошти. Також свої виплати мають отримати пайовики, на чиїй землі працює підприємство. Тому аграрії вже почали реалізовувати свою продукцію. На агропідприємстві вже продали ріпак. На черзі – соняшник та пшениця. Цьогорічна ціна на соняшник виявилась непоганою та приємно здивувала агровиробників.

– На мою думку, на ціну значно вплинуло зменшення врожаю. Всі розуміють: чим менше продукції, тим більша ціна. Фермери ще тримають продукцію та сподіваються, що цього року закінчиться війна. В цьому випадку ціна значно підвищиться через експорт, – пояснила заступниця директора.

З іншого боку, невпинно зростають витрати на діяльність самих агропідприємств. Зокрема, підвищилися ціни на добрива. Економити на них не можна. Адже зменшення кількості добрив негативно впливає на врожайність. Подорожчали і паливно-мастильні матеріали, запчастини та інші витратні матеріали. 

– У порівнянні з минулим роком значно зросла ціна та впала якість запчастин для обладнання. Складнощі виникають не тільки з придбанням, але й з доставкою цих товарів до Запоріжжя. Майже все доводиться замовляти з інших регіонів. На місцевих складах майже нічого немає, – пояснив завідувач майстернею Сергій Семець.

За словами фахівця, на кількість пошкоджень техніки впливає і стан землі. Через відсутність опадів причіпне обладнання отримує більше пошкоджень, зменшується ресурс використання спеціальних ступиць та дисків. Також пошкоджень нерідко зазнають й трактори.

Попри всі складнощі, запорізькі аграрії продовжують працювати та вирощувати збіжжя. Зібраного врожаю вистачить для задоволення  потреб населення регіону.


Читайте також

Тепло, вода та світло для осель запоріжців: як об’єкти критичної інфраструктури підготувались до зими

До уваги підприємців Запоріжжя та області!

«Основний ризик проходження опалювального сезону – ворожі атаки», – директор Департаменту ЖКГ та будівництва ЗОДА Віталій Литвиненко про підготовку до зими

Гранти для українських виробників органічної продукції: стартував прийом заявок на конкурс

«Національний кешбек»: магазини запорізької торгової мережі доєдналися до програми

«Залучення і координація волонтерів»: в листопаді стартує тренінг для молодіжних працівників

Вибір профілів, предметів, практичне навчання і оновлення матеріально-технічного забезпечення – старша школа скоро зміниться

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.10.2024

Жінка та двоє чоловіків поранені внаслідок російських атак по Запорізькому та Пологівському районах

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 977-го дня повномасштабного вторгнення

До уваги мешканців обласного центру!

Впродовж доби окупанти завдали 355 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області