Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тепло, вода та світло для осель запоріжців: як об’єкти критичної інфраструктури підготувались до зими

28 жовтня 2024 - 19:30

Опалювальний сезон у Запоріжжі розпочнеться 31 жовтня. Про це повідомив генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Сергій Астапенков під час брифінгу в медіацентрі при ЗОВА. Щодо готовності до зими підприємств критичної інфраструктури розповіли на брифінгу технічний директор КП «Водоканал» Руслан Горян та речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко. 

Концерн «Міські теплові мережі» готовий розпочати опалювальний сезон. Акти готовності теплових господарств до опалювального періоду підписані з Державною інспекцією енергетичного нагляду України, а договори на газо-, водо- та електропостачання – укладені. Також концерн зробив запас вугілля, якого вистачить на 3 місяці опалювального сезону – понад 450 тонн. Наразі підприємство продовжує поповнювати запаси палива.

– Ми виконали необхідні ремонтні роботи, замінили 8,5 км теплових мереж у Запоріжжі. До роботи готові 54 наші котельні, 53 насосні станції та 12 центральних теплових пунктів. Опалювальний сезон у повному обсязі в Запоріжжі розпочнеться 31 жовтня, – розповів генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Сергій Астапенков.

Концерн підготувався і до складної зими. Більшість котелень мають основні та додаткові генератори. 14 котелень зможуть підтримувати тиск у мережі в разі відсутності електроенергії. Це дозволить швидко відновити постачання теплоносія до будинків після відновлення електропостачання.

– Ми готові до складних умов роботи, маємо план дій на випадок усіх сценаріїв. Будемо робити все, щоб у Запоріжжі опалювальний сезон пройшов нормально, – зауважив Сергій Астапенков.  

Готове до зими й комунальне підприємство «Водоканал». Воно має запаси реагентів, матеріали для аварійно-відновлювальних робіт. 

– Ми маємо 108 генераторів, якими забезпечені всі насосні станції другого, третього підйомів та каналізаційні насосні станції. Очікуємо на постачання генераторів потужністю 1,5 та 3,6 МВт для насосних станцій першого підйому, – повідомив технічний директор КП «Водоканал» Руслан Горян.

За його словами, додаткові джерела енергоживлення будуть поставлені на станції до кінця поточного року. Усі підготовчі роботи для їх встановлення вже виконані. Однак водопостачання до квартир запоріжців може припинитись у разі відсутності світла протягом 12 годин. У такому випадку буде налагоджений підвіз питної води.

– Заклади охорони здоров’я, об’єкти критичної інфраструктури мають запаси питної та технічної води. Місто не залишиться сам-на-сам із проблемою.  У нас є домовленості з міжнародними донорами на забезпечення Запоріжжя як машинами для підвозу води, так і бутельованою водою, та з іншими областями – щодо допомоги спецтранспортом для підвозу питної води. Будуть залучатись сили ДСНС, спеціалізований транспорт запорізьких підприємств. Також є очисні установки та свердловини. Кожен із нас може також зробити запас води, щоб бути готовим до різних ситуацій, – наголосив директор Департаменту ЖКГ та будівництва ЗОДА Віталій Литвиненко.

Як і решта підприємств життєзабезпечення, ПАТ «Запоріжжяобленерго» підготувалось до сталого проходження зимового періоду. Щороку енергетики проводять ремонтні роботи, заміни повітряних ліній електропередачі, розчищення повітряних трас тощо. 

– Є ще додатковий комплекс заходів, зокрема укріплення підстанцій. Від них залежить живлення для 20-35 тисяч споживачів. На всіх підстанціях, що знаходяться на підконтрольній території Запорізької області й де немає активних бойових дій, заходи із захисту обладнання виконані, – зауважила речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко.

Підприємство має сформований запас ремонтних та паливно-мастильних матеріалів. Також усі аварійні бригади укомплектовані в повному обсязі. Вони готові оперативно ліквідовувати наслідки ворожих обстрілів. 

Читайте також

До уваги підприємців Запоріжжя та області!

«Основний ризик проходження опалювального сезону – ворожі атаки», – директор Департаменту ЖКГ та будівництва ЗОДА Віталій Литвиненко про підготовку до зими

Гранти для українських виробників органічної продукції: стартував прийом заявок на конкурс

«Національний кешбек»: магазини запорізької торгової мережі доєдналися до програми

«Залучення і координація волонтерів»: в листопаді стартує тренінг для молодіжних працівників

Вибір профілів, предметів, практичне навчання і оновлення матеріально-технічного забезпечення – старша школа скоро зміниться

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.10.2024

Жінка та двоє чоловіків поранені внаслідок російських атак по Запорізькому та Пологівському районах

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 977-го дня повномасштабного вторгнення

До уваги мешканців обласного центру!

Впродовж доби окупанти завдали 355 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.10.2024