Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Скарби, що зберігав Дніпро»: в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилась нова виставка

18 жовтня 2024 - 08:55

«Скарби, що зберігав Дніпро» – нова виставка під такою назвою відкрилася на Хортиці, в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ». На ній можна побачити пам’ятки української історії, які майже сто років ховали води Дніпра.

На виставці представлена колекція предметів, пов’язаних з історією Томаківської, Чортомлицької та Підпільненської Січей. Місця їх розташування були затоплені водами Дніпра в 50-ті роки минулого століття внаслідок створення Каховського водосховища. Після руйнації греблі російськими окупантами історики та археологи змогли поповнити музейну колекцію новими артефактами.

В ході заходів з обстеження обмілілих ділянок було зібрано та передано до фондів заповідника понад 3 тисячі предметів. В тому числі і пам’ятки козацької доби – з о. Хортиця, місць існування Томаківської, Покровської та Базавлуцької Січей, – розповів генеральний директор НЗ «Хортиця» Валерій Шевченко. 

Експозиція складається з п’яти розділів. Колекція монет, предметів особистого вжитку та інтерактивні предмети отримала назву «Скарби». В розділі  «Пушкарня» представлена колекція зброї, а в розділі «Курінь» – колекція скла. Співробітники заповідника пройшли спеціальне навчання, щоб якісно реставрувати стародавні скляні вироби. 

Велика колекція кахлів зібрана в розділі «Біля груби».  Посуд та побутові предмети експонуються в п’ятому розділі під назвою «Січова скарбниця».

– Сьогодні ми протистоїмо підступному ворогу, який руйнує наші домівки і нашу інфраструктуру, зокрема і греблю Каховської ГЕС. Російські окупанти хочуть позбавити нас не тільки наших життів, але й нашої мови, культури, ідентичності. Ось чому так важливо зберігати нашу історію і традиції. Сьогоднішня виставка – це своєрідне свідчення незламності нашого міста. Дякую історикам,  археологам, музейним працівникам – всім, хто дотичний до збору, зберігання історичних пам’яток і підготовки цієї експозиції, – відзначив заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін.

Читайте також

Пакунок малюка: що це та як отримати

Як безоплатно отримати протез в Україні

На передовій духовної служби: в Запоріжжі відзначили військових капеланів Православної церкви України

Впродовж доби окупанти завдали 234 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Готовність – 100 %: Вільнянська громада закінчила підготовку до опалювального сезону

В Запоріжжі відкрився «підземний» сервісний центр МВС

Запорізька область готується до офлайн-навчання: перевірка укриттів і нові шкільні автобуси для Петро-Михайлівської громади

Спеціалісти Запорізької обласної лікарні безоплатно консультуватимуть мешканців у найвіддаленіших селах регіону

Уряд працює над відновленням зруйнованих та пошкоджених росіянами шкіл

Майже 40% онкологічних захворювань можливо попередити: в Запоріжжі впроваджують проєкт онкоскринінгів

Урок з екологічного маркування: оголошено творчий конкурс для вчителів

Безоплатна реабілітація для передчасно народжених або хворих дітей: як отримати медичні послуги безкоштовно