Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виклики, що постали перед підприємцями в умовах війни, обговорили на засіданні Ради підприємців Запорізької області

10 жовтня 2024 - 16:45

Пільги для підприємств, робота торгівельних центрів під час повітряних тривог, переоформлення приміщень під бізнес, валютні платежі – ці та інші питання обговорили на засіданні Ради підприємців Запорізької області. Захід став майданчиком для діалогу між бізнесом та владою задля спільного розв’язання нагальних питань.

– Шановні підприємці! Хочу щиро подякувати за те, що ви тримаєте економічний фронт. Розвиток бізнесу на території Запорізької області – це складна задача, яку ви виконуєте, долаючи безліч перепон. Хочемо почути ваші пропозиції, щоб спільно напрацювати варіанти виходу з надскладних ситуацій, – зазначив голова Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров.

Протягом року бізнес регіону стикався з новими викликами. Особливо болючим було питання кредитування підприємств на прифронтовій території. Обласна влада запровадила наймасштабнішу за останні 10 років програму підтримки бізнесу обсягом понад 11 млн грн. При цьому 5 млн грн спрямували на погашення відсотків за кредитами, отриманими з початку 2024 року за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Вже є домовленість із 4 банками-партнерами: Ощадбанком, Укрексімбанком, Укргазбанком та Сенс Банком. Ще 6 млн гривень спрямували на цільові гранти. 

Ще одна проблема – труднощі з валютними платежами. З ними стикаються підприємці, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність. Частина Запорізької області тимчасово окупована, тому в деяких країнах блокують платежі запорізьких підприємств.

– Наразі ми знайшли один із варіантів рішення. Це розробка державного електронного реєстру, згідно з яким будь-який фінансовий моніторинг у світі зможе в один клік перевірити підприємство за ЄДРПОУ та SWIFT-кодом свідоцтва й прийняти рішення про проведення платежу. Найближчим часом плануємо завершити розробку реєстру, – зазначив голова Запорізької ОДА.

В умовах війни місцевий малий та середній бізнес залишаються важливою рушійною силою життєзабезпечення та стійкості прифронтового регіону. Він підтримує економіку громади, створює робочі місця, долучається до підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів, процесів відбудови тощо. На сьогодні це понад 50 тисяч активних підприємців, які сплатили понад 7,2 млрд грн податків. 

Кращих підприємців Запоріжжя та області Іван Федоров відзначив подяками Прем’єр-міністра України та грамотами Запорізької обласної державної адміністрації. 

 

Читайте також

«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: у Запоріжжі відзначили Всесвітній день ментального здоров'я

Дніпроспецсталі – 92 роки: славетна історія, міцні традиції, професійний колектив

Взірець для однолітків: в Запоріжжі провели посвяту до юнацького руху «Байда»

Допомога постраждалим від обстрілів: Володимир Чередніченко на прямому зв’язку з громадянами

Енергетична ситуація стабільна: в Запоріжжі енергетики оперативно відновлюють пошкоджені мережі

Вдосвіта ворог вчергове цинічно атакував Запоріжжя: шестеро людей постраждали, пошкоджено три десятки будинків

Запорізька ОДА спільно з міськрадою запускає новий механізм допомоги постраждалим від обстрілів рф

Руйнівні наслідки ворожої атаки по Запоріжжю

Медичні закупівлі: від шахрайських дій потерпають запорізькі медзаклади та їхні пацієнти

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.10.2024

Попередження про небезпечні метеорологічні явища по місту Запоріжжя та Запорізькій області

Впродовж доби окупанти завдали 459 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області