Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: у Запоріжжі відзначили Всесвітній день ментального здоров'я

10 жовтня 2024 - 20:00

В Запоріжжі відзначили Всесвітній день ментального здоров'я. Захід об'єднав представників обласної державної адміністрації, громад, освітян, волонтерів, ДСНС та громадських організацій. Всі вони наголосили на важливості збереження психічного здоров'я в умовах війни.

– Ментальне здоровʼя – це така ж сама невіддільна частина здоровʼя, як і будь-які інші, яка також потребує уваги. На жаль, не всі це усвідомлюють. Один із головних складників ментального здоровʼя – стійкість. Це – можливість витримати, подолати, залишатися сильними. Це – здатність  адаптуватися до нових викликів та змін у нашому житті. Кожна людина має залишатися стійкою для того, щоб перемогти. Знайти ресурс можна в родині, роботі чи улюбленій справі, – наголосив регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Сергій Дружинін.

Підтримка ментального здоровʼя потребує комплексного підходу, – переконаний заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко. 

– В умовах війни важливо розуміти, що у тебе всередині. Бо кожен із нас переживає стреси та вигорання. До підтримки ментального здоровʼя треба підходити системно, тому Запорізькою обласною державною адміністрацією розроблено План заходів з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в регіоні, – зазначив посадовець.

Концепція розвитку охорони психічного здоровʼя складатиметься з наступних складників: лідерство та координація, розвиток і збереження кадрового потенціалу, розвиток послуг та системи перенаправлення у громадах, промоція культури піклування про психічне здоров’я.

План реалізовуватимуть спільно зі структурними підрозділами облдержадміністрації та управліннями в Запорізькій області, районними державними адміністраціями, обласним центром зайнятості, Запорізьким центром контролю та профілактики хвороб МОЗ. 

Ключовим елементом заходу стала панельна дискусія, яка обʼєднала освітян, психологів, волонтерів та управлінців. Вони поділилися спогадами про перші дні війни та власним досвідом стійкості в умовах сьогодення.

Захід завершився врученням відзнак партнерам Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

Читайте також

Дніпроспецсталі – 92 роки: славетна історія, міцні традиції, професійний колектив

Взірець для однолітків: в Запоріжжі провели посвяту до юнацького руху «Байда»

Допомога постраждалим від обстрілів: Володимир Чередніченко на прямому зв’язку з громадянами

Виклики, що постали перед підприємцями в умовах війни, обговорили на засіданні Ради підприємців Запорізької області

Енергетична ситуація стабільна: в Запоріжжі енергетики оперативно відновлюють пошкоджені мережі

Вдосвіта ворог вчергове цинічно атакував Запоріжжя: шестеро людей постраждали, пошкоджено три десятки будинків

Запорізька ОДА спільно з міськрадою запускає новий механізм допомоги постраждалим від обстрілів рф

Руйнівні наслідки ворожої атаки по Запоріжжю

Медичні закупівлі: від шахрайських дій потерпають запорізькі медзаклади та їхні пацієнти

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.10.2024

Попередження про небезпечні метеорологічні явища по місту Запоріжжя та Запорізькій області

Впродовж доби окупанти завдали 459 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області