Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Безпечна школа офлайн: про перебіг освітнього процесу у запорізьких школах

16 вересня 2024 - 14:00

У прифронтовій Запорізькій області розпочався очний процес навчання у змішаному форматі. Безпека та комфорт дітей – найголовніше для закладів освіти. Саме так вважають у запорізьких школах, зокрема у загальноосвітній санаторній школі-інтернаті № 7, гімназії № 78 та гімназії «Основа».

У Запорізькій санаторній школі-інтернаті № 7 навчаються 400 дітей. 75 % із них вийшли на очне навчання у змішаному форматі за згодою батьків. В укритті закладу освіти є 7 окремих кабінетів, тому учні не заважають один одному. Є і безпровідний інтернет, ноутбуки, телевізори – усе необхідне для ефективного навчання. Два генератори дозволяють здійснювати освітній процес у школі безперервно навіть під час відключень електроенергії. Молодші класи навчаються в укритті 2-3 рази на тиждень, а старшокласники – щодня. До того ж, у закладі організована гурткова робота після уроків.

Серед тих, хто вийшов на очне навчання і восьмикласник санаторної школи-інтернату № 7 Даниїл. Він розповів, що йому подобається відвідувати школу вживу.

– Вчителі дуже допомагають нам під час уроків. Виявилось, що навчатись в укритті досить зручно, оскільки був зроблений новий ремонт. Я відчуваю себе в безпеці тут. Також я радий спілкуватись з однолітками та своїми друзями з інших класів, – поділився Даниїл.

Очне навчання до вподоби не тільки підліткам, а й дітям із молодшої школи. Це підтверджують їхні батьки. Зокрема, і мама першокласниці Мілоліки, яка навчається у Запорізькій гімназії № 78.

– Перед навчальним роком батьки відвідали укриття і подивились, як тут все для діток облаштовано. Як мама, я впевнилась, що тут безпечно. Вважаю, що для малечі важливо соціалізуватись. Моя донька з радістю вранці прокидається та йде до школи, – розповіла мама Аліна.

Усього у Запорізькій гімназії № 78 навчаються 380 дітей. 220 із них вийшли на очне навчання у змішаній формі. У найпростішому укритті є два окремих кабінети, тому навчання проходить у дві зміни. У першу половину дня приходять учні початкової школи, а в другу – учні 5-9 класів. За тиждень усі класи мають змогу відвідати заклад освіти. Діти, які не перебувають у Запоріжжі або проживають за кордоном, приєднуються онлайн та перебувають на уроці одночасно зі своїм класом.

Схожий формат навчання організовано і в Запорізькій гімназії «Основа». Учні, які не можуть бути присутніми, доєднуються до уроків онлайн. Для такого синхронного режиму класи в укритті обладнані всім необхідним: ноутбуками, безпровідним інтернетом, телевізорами або проєкторами, вебкамерами тощо. 

– Одночасно працювати онлайн та офлайн – це новий виклик для вчителів. Але ми вже навчились. Потрібно підлаштовуватись під ті умови, що у нас є зараз, – зауважила асистентка вчителя початкових класів Тетяна Качерова.

У гімназії «Основа» обрали офлайн-навчання 70 % учнів із тих, хто проживає в обласному центрі. Школа працює за ротаційною моделлю. Щоденно по три класи початкової та середньої ланок приходять до гімназії у дві зміни. Кожного тижня класи змінюються. 

– Ми вважаємо, що змішаний режим освітнього процесу – найдоцільніший у наших реаліях. На очну освіту є запит від батьків, педагогічних колективів та учнів. Адже навчання з учителем у класі, а також спілкування дітей між собою, соціалізація є найважливішими для освіти, – підсумувала директорка Запорізької гімназії «Основа» Алла Любімова.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 936-го дня війни

В Запорізькій області відкрили першу в регіоні стелу на честь рятувальників

Незламні спортсмени: у Запоріжжі привітали паралімпійців з успішними виступами на головних змаганнях планети

Програма «Власна справа»: гранти для молоді

«Зростай 2.0» – безоплатна освітня програма для жінок-підприємиць

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 145 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 935-го дня війни

Форум громадських лідерів: заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін наголосив на важливості ролі місцевої влади в процесі реінтеграції деокупованих громад

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 275 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області.

«Перемагаємо разом»: в обласному центрі відзначили День фізичної культури та спорту