Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Незламні спортсмени: у Запоріжжі привітали паралімпійців з успішними виступами на головних змаганнях планети

16 вересня 2024 - 18:00

Бурхливі оплески, щире захоплення та гордість. У Запоріжжі привітали паралімпійських спортсменів з успішними виступами на Літній Паралімпіаді-2024. Вони гідно представили наш регіон та Україну на міжнародній арені. На знак вдячності голова Запорізької ОДА Іван Федоров та секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко вручили атлетам та їхнім тренерам грошові сертифікати.

Марія Помазан – чемпіонка ХVІІ Літніх Паралімпійських ігор зі штовхання ядра. Спортсменка вже вчетверте виступає на головних змаганнях чотириріччя. Однак, за словами самої атлетки, ці змагання стали для неї найважчими.

– Коли в країни війна, то дуже важко готуватись. На Паралімпіаді ми хвилювались кожного дня та кожної ночі за наших близьких. Я свою медаль присвятила Збройним силам України. Хочу, щоб увесь світ почув, що Україна жива, що вона вистоїть попри все, – поділилась спортсменка.

Від обласної та міської влади чемпіонка Паралімпіади-2024 Марія Помазан отримала грошовий сертифікат на 1 млн грн, а її тренерка Тамара Едішерашвілі – на 500 тис. грн.

Присвятив українським воїнам свої медалі і запорізький легкоатлет Микита Барабанов. Він виступив спортсменом-лідером для дніпрянки Оксани Боторчук. Разом вони здобули срібло на біговій дистанції 100 метрів та бронзу – на дистанції 400 метрів.

– Ці медалі – найменше, що ми можемо зробити для наших захисників і захисниць. Перемога на Паралімпійських іграх-2024 була надважкою. Потрібно у першу чергу бути зібраними морально, а вже потім – фізично, – зауважив Микита Барабанов.

Спортсмену вручили грошовий сертифікат на 800 тис. грн, а його тренерам Костянтину та Олені Рурак – на 500 тис. грн. 

Загалом на ХVІІ Літніх Паралімпійських іграх, що проходили в Парижі з 28 серпня по 8 вересня 2024 року, Україну представляли 140 спортсменів. Семеро з них – із Запорізької області. Вони вибороли чотири медалі: золоту, срібну та дві бронзові. Також четверо спортсменів стали фіналістами Паралімпіади.

– Наші паралімпійці – герої, якими ми пишаємось. Велика їм повага та шана за те, що український гімн лунав на весь світ. Їхній досвід дуже важливий для наступних поколінь спортсменів, – наголосила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.

Грошовий сертифікат на 360 тис. грн отримав бронзовий призер Паралімпіади-2024 з настільного тенісу Максим Ніколенко, а його тренер Володимир Панасенко – на 200 тис. грн.

Відзначили й фіналістів ХVІІ Літніх Паралімпійських ігор. Тенісист Лев Кац посів 9 місце в індивідуальному заліку та отримав грошовий сертифікат на 120 тис. грн. Плавцям Кирилу Гаращенку, Марині Вербовій та фіналістці Паралімпади з тхеквондо Юлії Липецькій передали сертифікати на суму по 120 тис. грн, а їхнім тренерам – Наталії Самородіній, Ірині Павєльєвій, Олегу Удалову та Олександру Плецькому – по 60 тис. грн.

– Я дякую вам, шановні спортсмени та тренери, що прославляєте нашу область. Кожного разу паралімпійці демонструють, що немає нічого неможливого. Я хочу, щоб ви ділитися своїм досвідом та продовжували розвивати спорт у Запорізькому регіоні. Впевнений, що тільки завдяки спільній роботі ми зможемо вийти на нові спортивні досягнення, – підсумував голова Запорізької ОДА Іван Федоров

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 936-го дня війни

В Запорізькій області відкрили першу в регіоні стелу на честь рятувальників

Безпечна школа офлайн: про перебіг освітнього процесу у запорізьких школах

Програма «Власна справа»: гранти для молоді

«Зростай 2.0» – безоплатна освітня програма для жінок-підприємиць

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 145 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 935-го дня війни

Форум громадських лідерів: заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін наголосив на важливості ролі місцевої влади в процесі реінтеграції деокупованих громад

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 15.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 275 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області.

«Перемагаємо разом»: в обласному центрі відзначили День фізичної культури та спорту