Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ще один чорний день для Запорізького краю: ворог безжально вбиває дітей та мирних громадян

21 серпня 2024 - 13:40

Двоє загиблих та ще вісім поранених – такі наслідки двох ворожих обстрілів селища Малокатеринівка 20 серпня 2024 року. Агресор поцілив по мирній громаді Запорізького району.

Близько 17:40 ворог атакував артилерійським снарядом дитяче кафе. Воно знаходилося в центрі селища Малокатеринівка Кушугумської громади Запорізької області. Поряд – стадіон, де за 15 хвилин мало розпочатися тренування з футболу.

Місцеві, які проживають недалеко, почули вибух. Вийшли з домівок, побачили пожежу та кинулись допомагати пораненим. Про це розповіла жителька Малокатеринівки Світлана, яка проживає навпроти дитячого кафе.

– На місці прильоту я побачила поранених дітей. Більше всього постраждали ті, хто перебував на подвір’ї кафе. Я намагалась допомогти хлопчику, який був без свідомості, хотіла відтягнути його від пожежі. Боялась, що ми удвох там згоримо. У хлопчика було сильне поранення в ногу. 

Одразу на місце трагедії прибув поліцейський офіцер Кушугумської громади Сергій Волик, який у цей час патрулював центральну вулицю Малокатеринівки. Він взяв аптечку та почав надавати домедичну допомогу пораненим дітям.

– Ми зробили тампонування та перемотали рани усім постраждалим. Потім огородили місце прильоту, щоб люди не натрапили на залишки снаряду. Для мене це особисте горе. Я знаю усіх цих дітей. Вони – друзі мого сина. Дуже тяжко на це все дивитися, – поділився Сергій Волик.

Карети екстреної швидкої допомоги приїхали за лічені хвилини. Хлопчика 14 років з найбільш важкими пораненнями одразу забрали до лікарні. Під час реанімаційних дій він помер. 18-річна дівчина та шестеро дітей перебувають у лікарні. Дві дитини –  у важкому стані. Один підліток має поранення середньої тяжкості, ще троє – легкі поранення. 

– Росіяни поцілили у місце, де відпочивали діти. До їхнього порятунку долучилися всі служби: поліція, швидка, ДСНС. Вони не боялись ані вогню, ані повторного прильоту. Цілий рік у нас було спокійно. Бог був з нами, а сьогодні він, мабуть, нас залишив, – поділилась староста селища Малокатеринівки Людмила Волик.

О 23:08 російські окупанти здійснили повторний обстріл населеного пункту. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено 50 приватних будинків, сім з них зруйновані вщент. В одній з будівель виявлено тіло загиблого чоловіка жителя Малокатеринівки. Поранення отримала 45-річна жінка.

У Кушугумській громаді 21 серпня оголосили Днем жалоби за загиблими внаслідок російської агресії.


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 910-го дня війни

Запорізька міська лікарня готується до масштабного оновлення: травматологічний корпус отримає нове життя

Запоріжці на п'єдесталі: представники обласної та міської влади відзначили срібного призера Олімпійських ігор Парвіза Насібова та фіналістку Вікторію Кесарь

Обстріли Малокатеринівки: кількість поранених дітей зросла

Зворотній зв’язок із бізнесом: для підприємців доступна платформа «Пульс»

Як ВПО можуть отримати допомогу щодо психічного здоров’я: пояснення від НСЗУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.08.2024

Впродовж доби окупанти 303 рази били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 909-го дня війни

Уряд ухвалив Постанову про Національний кешбек: українці отримають компенсацію 10% за купівлю українських товарів

«Головне – що всередині»: в Україні стартувала комунікаційна компанія про здорове харчування

Допомога на дитину одинокій матері або батьку: як оформити онлайн?