Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

30 липня 2024 - 20:00

До проєкту з відбудови будинку по пр. Соборному, 44 внесено зміни. Замість верхніх поверхів буде демонтовано цілий під’їзд. Чи вплине це на темпи відбудови? Це питання стало основним під час виїзної наради, яку провів на будмайданчику голова Запорізької ОДА Іван Федоров. 

В одному з під’їздів будинку по проспекту Соборному, 44 на вікні вазонки з квітами. На стінах – постери і полиця з книжками. На одному з поверхів – дошка оголошень ОСББ «Проспект». Все нагадує про мирне життя… В жовтні 2023 року цей будинок був понівечений снарядом з російської РСЗВ С-300. Тоді п’ятеро людей загинуло, ще стільки ж було поранено.

– В будинку було зруйновано 8 квартир, ще 8 були визнані непридатними для проживання. Мешканці, які втратили свої оселі, отримують компенсацію на оренду житла з міського бюджету у сумі 10 тисяч гривень щомісячно. Вже виплачено 1 мільйон гривень, – відзначила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.

У вцілілих після вибуху під’їздах будинку продовжують жити люди. Вони з нетерпінням очікують закінчення відбудови.

– Ми вдячні будівельникам, адже вони працюють 6 днів на тиждень, щоб швидше закінчити роботи. Подбали і про безпеку людей, які залишаються жити в сусідніх під’їздах. Побудували криту галерею, щоб ми могли заходити до нашого будинку, – розповіла місцева мешканка Тетяна. 

Нині в будинку по пр. Соборному, 44 ведуться відновлювальні роботи. Працює будівельна техніка. Попередньо передбачалося, що в зруйнованому під’їзді розберуть конструкції з п’ятого по третій поверх. На сьогодні до проєктної документації вносяться зміни. 

– Під час демонтажних робіт виявилося, що  тріщина від вибуху йде до цокольного поверху. Тому ухвалено рішення про повний демонтаж під’їзду. Вже розібрано понад 80 % конструкцій – роботи тривають на рівні першого поверху. Наступним етапом буде монтаж монолітної конструкції, – повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров. 

За словами очільника області, роботи виконуються згідно із графіком. Загальна кошторисна вартість об’єкту відбудови майже 130 мільйонів гривень. 

– Під час виїзної наради Кабміну в Запоріжжі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль доручив  виділити додаткове фінансування для виконання робіт з відбудови даного будинку. Очікуємо, що протягом наступних декількох тижнів необхідні кошти надійдуть в повному обсязі. Сподіваюся, що підрядник нас не підведе і всі роботи будуть виконані до кінця поточного року, – підсумував голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Читайте також