Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Світ єднається заради миру в Україні: рекордний саміт у Швейцарії

17 червня 2024 - 13:00

У Швейцарії відбувся Глобальний саміт миру, де зібралися представники різних країн та міжнародних організацій – загалом понад 100 держав світу. Це був наймасштабніший міжнародний захід, організований Україною, що свідчить про успіх української дипломатії та особисте лідерство Президента Володимира Зеленського.

Учасники саміту обговорили шляхи досягнення миру в Україні на основі Формули миру, запропонованої Президентом Володимиром Зеленським. Особливу увагу приділили трьом ключовим пунктам Формули: використанню ядерної енергії, продовольчій безпеці, звільненню військовополонених.

За цими трьома пунктами вдалося досягти попереднього порозуміння. Учасники погодилися, що українські атомні електростанції, включаючи Запорізьку АЕС, повинні бути захищені та працювати безпечно під контролем України. Також сформовано спільне бачення щодо глобальної продовольчої безпеки, яке передбачає вільне і безпечне торговельне судноплавство та доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях.

Учасники переконані, що всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти й усі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають повернутися в Україну.

Саміт підтвердив, що Статут ООН, який захищає територіальну цілісність та суверенітет усіх держав, буде основою для справедливого та стійкого миру в Україні.

Україна розглядає можливість участі росії у другому Саміті миру та передання їй мирного плану за результатами першого саміту. Однак Київ залишається непохитним у своїй позиції: ніяких компромісів щодо незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Глобальний саміт миру став першим кроком до справедливого миру, заснованого на принципах міжнародного права. Україна продовжуватиме працювати з міжнародними партнерами, щоб досягти цієї мети

Читайте також