Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Держава удосконалює систему відновлення і розвитку регіонів та громад

15 вересня 2022 - 17:40

З початку повномасштабного вторгнення на територію України багато населених пунктів та об’єктів інфраструктури зазнали численних руйнувань та пошкоджень. На нараді Міністерства розвитку громад та територій України за участю першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова, заступника голови облдержадміністрації Геннадія Тімченка та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації обговорили пропозиції щодо критеріїв віднесення громад до «територій відновлення» у рамках підготовки проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання щодо відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад».

27 липня 2022 року з урахуванням останніх змін вступив в дію оновлений Закон України «Про засади державної регіональної політики». Враховуючи нові правки Закон почав стосуватися принципів відбудови регіонів після війни. Документ передбачає, що крім загального Плану відновлення України, на рівні громад – розробляються та затверджуються місцеві плани, на рівні облдержадміністрацій – проєкти регіональних планів.

Залежно від наслідків руйнувань і за визначеними Кабінетом Міністрів України показниками, громади та території відноситимуться до одного з 4 функціональних типів територій:

1. Території відновлення громади, мікрорегіони, де велися бойові дії або які були тимчасово окуповані, зазнали руйнувань інфраструктури та житлового фонду, мають різке погіршення розвитку і значне переміщення населення. Тобто це понад 20 % території України.

2. Полюси економічного зростання – території з кращим географічним, економічними, демографічними показниками, порівняно з територіями відновлення. Їх розвиток може позитивно вплинути на інші регіони. Логічно – західна Україна.

3. Території з особливими умовами для розвитку – мають низький соціально-економічний рівень або ж обмеження щодо використання потенціалу території.

4. Території сталого розвитку – громади з соціально-економічним потенціалом, що спроможні до збалансованого розвитку.

  • З початку російського вторгнення в Запорізькій області пошкоджено частково або повністю понад 4290 цивільних об’єктів. Вже відновлено майже 1200. Збір та обробка інформації щодо стану справ на території області триває постійно. Ми готові створювати ефективні регіональні плани відновлення. Впевнений, що перемога буде за нами і ми спільними зусиллями  відродимо нашу область, - повідомив Володимир Шустов. 

Найближчим часом, проєкт постанови буде доопрацьовано та громади області, які будуть віднесені до «територій відновлення», почнуть оперативно опрацьовувати відповідні плани відновлення та розвитку.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався