Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

2 серпня 2024 - 20:10

Підтримка Збройних Сил України і зведення фортифікацій. Енергозабезпечення регіону й підготовка до опалювального сезону. Облаштування укриттів і будівництво сучасних підземних шкіл. Ці та інші питання обговорили на регіональному засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. 

Захід пройшов у змішаному форматі. В обговоренні взяли  участь представники Запорізької ОДА, територіальних громад та  профільних міністерств і органів державної влади. 

– Ворог захопив понад 70% Запорізької області. Окупанти щоденно обстрілюють мирні громади, руйнуючи житло, об’єкти соціальної сфери, промисловості та енергетики. Ми розуміємо: якщо ворог знищить Запоріжжя – ми втратимо Україну. Тому основний пріоритет для нас – допомога військовим, – зазначив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

На сьогодні Запорізька область зібрала рекордні 2,2 млрд грн для підтримки Збройних Сил України. Продовжується будівництво Запорізької фортеці – сучасних оборонних споруд на Запорізькому напрямку. 

Зведення фортифікацій призводить до того, що деякі земельні ділянки не можуть використовуватися за призначенням. Тому актуальною є компенсація коштів власникам та землекористувачам.

– Відшкодування має бути – не колись, в невизначеному часі, а щорічне, фактично за попередній рік, за ті збитки, які були понесені користувачами або власниками земельних ділянок, – переконаний в. о. Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. 

Урядовець зауважив, що наразі розробляється законопроєкт, який визначатиме, хто має право на повернення коштів, та суми компенсацій. 

Серед найсерйозніших викликів для прифронтового регіону сьогодні –  безперебійна робота критичної інфраструктури. На цьому наголосив заступник Міністра енергетики України Олексій Кураков. 

Ситуація з енергозабезпеченням складна, тому ми маємо бути готові до будь-яких сценаріїв. Спільно працюємо над тим, щоб забезпечити громади і додатковими котельнями, і питною водою. В цьому нам також допомагають міжнародні партнери, – зазначив заступник Міністра.

З початку повномасштабного вторгнення 30% працездатного населення виїхало за межі прифронтової області. Одна з причин – відсутність безпечного офлайн-навчання у школах. Тому облаштування укриттів у закладах освіти та будівництво сучасних підземних шкіл – на контролі обласної влади, – підкреслив Іван Федоров. 

До 1 вересня планується відновити офлайн-навчання і дати змогу ходити до школи ще 50 тисячам учнів Запорізького регіону. Для цього проводиться ремонт наявних укриттів в освітніх закладах регіону та будуються підземні школи в Запоріжжі та області. 

– Хочемо дати можливість усім учням області сісти за парти і навчатися очно в безпечних умовах. Для цього ремонтуємо наявні укриття в закладах освіти і будуємо 7 так званих підземних шкіл, – підсумував голова ОДА.

Читайте також

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.08.2024

Впродовж доби окупанти 448 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 890-го дня війни

Запорізька область готується до зими: міжнародна допомога для тисяч домогосподарств