Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Служби цивільного захисту населення Запорізької області провели спеціальне тренування на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з АЕС

14 вересня 2022 - 18:20

“14 вересня  2022 року о 09.30 внаслідок порушень у технологічному процесі на 6-му енергоблоці Запорізької АЕС сталася аварія з викидом  на висоту 30 метрів. За інформацією від суб’єктів моніторингу  радіоактивна хмара рухається в північно-західному напрямку. Проводиться евакуація населення та виконуються контрзаходи відповідно п’ятого режиму радіаційного захисту. Прогноз потужності дози від радіоактивної хмари поверхневого забруднення продуктами діленні перевищує 1480 мкЗв/год.”, - за такою легендою обласні служби цивільного захисту населення сьогодні провели спеціальні тренування та відпрацювали алгоритм дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС.  

У заході  взяли участь:  керівник ЗОВА Олександр Старух, голови районних військових адміністрацій, територіальних громад, а також представники центру швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України у Запорізькій області та інші профільні служби. 

Цього разу навчання проходили на залізничній станції. Рятувальники розгорнули пункти проведення дозиметричного контролю та санітарної обробки евакуйованого населення, а також електропотяга, який прибув із зони забруднення. Крім того, на території станції були встановлені намети проміжного пункту, де громадяни після деконтамінації зможуть переодягнутися у чисті речі, зареєструватися, отримати медичну допомогу, харчові набори на перші 10-12 годин й пройти до евакуаційних автобусів. 


  • Ми побачили проміжний пункт евакуації, якщо люди будуть виїжджати з зони забруднення потягом. Тут служби розгорнули пункти деконтамінації, організували «чистий» транспорт, на якому можна буде приїхати до безпечних місць. Крім того, з нами сьогодні присутній Червоний Хрест. У них також є спеціальне обладнання, вони забезпечують продуктовими наборами, а також речами першої необхідності, - зазначив директор Департаменту з питань цивільного захисту населення ЗОВА Андрій Булавінов. 

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух наголосив, що всі служби цивільного захисту мають бути готовими до можливої аварії. Адже терористичні дії ворога можуть призвести до катастрофічних наслідків. 

  • Навчання проводити обов’язково потрібно, тому що служби мають відточити навички до автоматизму. Наприклад, якщо ДСНС чітко знають свій алгоритми дій, то ми виявили низку проблем в координації безпосередньо з нашими сусідами дніпрянами. Тому, нам треба буде ще раз переглянути маршрути й врахувати додаткове навантаження. Що стосується обладнання та спецодягу, то по певних категоріях нам всього вистачає, але треба суттєво покращати базу. У нас є план закупівлі, допомагає міжнародна спільнота. Кожна людина має бути захищена, - підкреслив Олександр Старух

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався