Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні відповідальність за пільги і субсидії можуть передати до Пенсійного фонду України

14 вересня 2022 - 16:20

Під керівництвом очільника ЗОВА Олександра Старуха відбулася нарада з питань передачі органам Пенсійного фонду України функцій із призначення та нарахування пільг і житлових субсидій.

З наближенням опалювального сезону гостро постає питання призначення субсидій та пільг для населення. Через збройну агресію в Україні на тимчасово окупованих територіях не мають змоги працювати органи соціального захисту, які відповідають за фінансування пільгових категорій населення. Нові обмеження вимагають адаптації алгоритмів подання документів та отримання виплат, тому на державному рівні розглядається можливість передачі відповідальності за оформлення пільг та субсидій до Пенсійного фонду України.

Наразі призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соціального захисту населення на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розташована відповідна установа. За чинною моделлю переоформлення виплат у переміщених осіб процедура може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців. Завдяки ініціативі Міністерства соціальної політики розроблено постанову про зміну алгоритму нарахування та запропоновано адаптацію до сучасних умов, що дозволить пришвидшити та спростити процес. 

У разі ухвалення постанови Кабінетом міністрів України, за новою системою для оперативного отримання субсидії громадянам потрібно буде звернутися до однієї з установ. Це може бути ЦНАП, уповноважена особа територіальної громади або сервісний центр ПФУ. Також буде можливо звернутися дистанційно, через ДІЮ, електронний кабінет Пенсійного фонду або ж відправити заповнені документи звичайною поштою. Після опрацювання заявки органами Пенсійного фонду інформація буде передана безпосередньо на виплату в банк або через пошту. 

Для оформлення субсидій та пільг необхідно залучати професіоналів, які спеціалізуються на спілкуванні з громадянами та здатні зібрати пакет інформації від людини, що звернулася за отриманням субсидій.

Очільник ЗОВА наголосив, що представники пенсійного фонду та соціальних служб мають заздалегідь узгодити, як ця постанова вплине на Запорізьку область та чи буде вона функціонувати у тому вигляді, як розраховують автори ініціативи. Окремо виникає проблема у тому, що фахівці, які працювали з оформленням пільг та субсидій мають перейти до Пенсійного фонду. 

  • Головне, в будь-якому випадку, забезпечити плавний перехід, щоб жителі області не відчули проблем та незручностей з оформленням документів та отриманням виплат. Вже зараз необхідно починати готуватися до можливих змін, завчасно розв’язувати проблемні питання, які гарантовано виникнуть у разі схвалення постанови. Служби мають бути готові та забезпечені всім необхідним, в тому числі кадрами. Знаючи про можливі зміни, в нас є можливість розпочати підготовку спеціалістів до нових умов праці, - підкреслив Олександр Старух

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався