Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Два світи - два дитинства”, - Антоніна Матвєєва про долю евакуйованих запорізьких діточок

27 серпня 2022 - 12:10

Служба у справах дітей ЗОВА не лише відстежує тих дітей, які виїжджають разом із батьками, але й піклуються про безпеку тих, хто перебував у центрах реабілітації та інтернатах і т.д. Так, початком воєнних дій з території Запорізької області виїхало багато дітей у більш безпечні місця. Обласна влада продовжує працювати із країнами-партнерами, аби евакуювати малечу якомога далі від війни. У спеціальних центрах як в Україні, так і за кордоном, їм надають усе необхідне, а адміністрація закладів нерідко організовує для них розваги, щоб повернути у безтурботне дитинство. Зокрема, 24 серпня, для дітлахів влаштували святкування Дня незалежності України.

  • Два світи - два дитинства, можна так сказати про умови, в які потрапили наші діти, внаслідок війни. Бо вихованці центру, які на жаль, щодня потрапляють до нашого центру реабілітації і на територію Запорізької області провели свято незалежності України у сховищах, під звуки сирени. Але, навіть в таких умовах вихователі створювали для них атмосферу свята, - розповідає начальниця Служби у справах дітей Запорізької ОВА Антоніна Матвєєва.

Посадовиця зазначила, що робота пов’язана з евакуацією дітей розпочалась ще на початку весни. Так, 4 березня вдалось вивезти дітей із 7 центрів реабілітації та 2 інтернатів: 306 з них виїхали до Польщі, 115 - до Італії, 36 - до Нідерландів, 36 - до Німеччини. Там для  дітей влаштували низку заходів до Дня Незалежності України. Попри те, що малеча знаходиться далеко від Батьківщини, вони розуміють важливість цього свята, тому охоче долучилися до організованих для них заходів.

  • Емоції передають навіть фото, бо це змістовні заходи, які готували діти за підтримки волонтерів та адміністрації закладів, де вони зараз перебувають. Українська символіка, українські пісні, кожній дитині футболку з картою країни та його величність - торт-мапа держави, який спекли наші польські друзі.

Окрім цього, вдалось повернути дітлахам справжні літні канікули, як у мирні часи. Так, в заміському таборі діти відвідали Гданський зоопарк, футбольний матч, вирушили у велоподорож, долучилися до справжньої вилазки-екскурсії в гори. Крім цього діти відвідали музей просто неба, музей історії міста, зустрілися з ректором та деканом факультету художньої майстерності та навіть отримали досвід приготування у ступі борошна.

  • Вдячні країнам, які убезпечили наших дітей. Але попри всі слова, які говорили діти, єдине бажання кожного - закінчення війни та повернення додому в Україну, - подякувала Антоніна Матвєєва.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана