Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародний день корінних народів щорічно відзначається 9 серпня

9 серпня 2022 - 15:15

Щороку світова спільнота відзначає Міжнародний день корінних народів світу, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.

Як наголошується у ст.15 Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів, прийнятої у 2007 році – «корінні народи мають право на гідність та різноманітність їхньої культури, традицій, історії та прагнень, які мають належним чином відповідати у сфері освіти та суспільної інформації. Держави, консультуючись та співпрацюючи з відповідними корінними народами, вживають дієвих заходів у боротьбі з упередженням, викоріненням дискримінації та розвитком терпимості, взаєморозуміння та добрих відносин між корінними народами зі всіма іншими верствами суспільства».

У 2021 році Верховна Рада Україна прийняла закон «Про корінні народи України», згідно якого корінний народ України - автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки. До речі, за переписом населення 2001 року в Україні проживали всього лише 1200 караїмів та 406 кримчаків та понад 250 тис кримських татар.

У Запорізькій області проживає приблизно 15 тисяч  кримськотатарського населення, зареєстровано 4 кримськотатарські громадські організації: ГО «АНА ЮРТ», ГО Мелітопольський регіональний комітет сприяння повернення кримських татар на історичну батьківщину «Азат»; Сімферопольська міська громадська організація «Кримськотатарська перспектива»; ГО «Safiya. Мусульманки Запоріжжя».

У м. Мелітополі до недавнього часу активно працювала караїмська спільнота. У 1991 році тут було організовано караїмське національно-культурне товариство «Джамаат», діяльність якого спрямована на збереження, вивчення і відродження духовної і культурної спадщини караїмів. Спільними зусиллями його представників створено етнографічний культурний центр «Кале», що об'єднує караїмський музей і кафе караїмської кухні. При центрі працювала недільна школа з вивчення караїмської мови та фольклорний молодіжний ансамбль. У грудні 2018 року елемент нематеріальної культурної спадщини - «Традиція приготування  караїмських пиріжків (етъ аякълакъ) – рецепти караїмів міста Мелітополя Запорізької області» включений до Національного переліку елементів НКС України.

Зараз корінні народи України знову втратили свою Батьківщину, у 2014 р. вони змушені були покинути Крим, у 2022 р. зазнають переслідувань внаслідок окупації Херсонської та більшої частини Запорізької областей російською армією.

«Захищаючи» російськомовне населення України від міфічних нацистів, російська імперія фактично намагається повернутися до часів СРСР. Часів, коли інтернаціональна дружба народів існувала лише на папері, а насправді проводилася політика примусової русифікації та створення «хомо советикуса», який не мав ані батьківщини, ані своїх коренів.

Але ці наміри приречені на поразку, адже минуле неможливо повернути. Україна є європейської країною, де вільно співіснують десятки національних спільнот, а захист їх прав – невід’ємний обов’язок демократичної держави.  Саме тому перемога буде за нами.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу