Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: “Треба подякувати аграріям, що ми з хлібом” (Відео)

5 липня 2022 - 17:30

Запорізькі фермери навіть в умовах воєнного стану продовжують працювати, не покладаючи рук. Саме від них залежить продовольча безпека не тільки України, а й всього світу. Керівник ЗОВА Олександр Старух сьогодні поспілкувався з аграріями Запорізького району та особисто подивився, як відбувається робота зі збору цьогорічного врожаю. 

На сьогодні вже скошена перша тисяча гектарів озимого ячменю, намолочено майже 2,5 тисячі тонн зерна із середньою урожайністю 25 центнерів з гектара. 

Валерій - директор агропромислової компанії. Розповів, що на теперішній час у господарстві обробляється 1297 га землі. Загалом, у цьому році вдалося посіяти 428 га пшениці, 501 га ріпаку, 37 га ячменю та 330 га соняшнику. Наразі розпочато роботи зі збору ячменю та ріпаку. 

Підприємець зазначив, що збір врожаю йде за планом. На полях працює сучасна техніка. Але, разом із тим, в цьому році, через збройну агресію рф, аграрії зіштовхнулися з проблемою збуту збіжжя. Російські окупанти між тим, що самі крадуть українське зерно, всіляко намагаються заблокувати порти. А це дуже вплинуло й на ціну товару. 

  • У нас росте і соняшник, і пшениця, рапс, ще є два поля, там 50-55 центнерів зберемо, за моїми прогнозами. Ми тільки почали збирати врожай, впевнений, що далі він буде ще кращим. Хочу сказати, що ми працюємо на професійній техніці, проблем з цим не має. Добрива, засоби захисту - це теж  питання, які швидко вирішуються. Але на сьогодні головна проблема не тільки по Запорізькій області, а й по всій Україні - збут. Пшениця, яку ми зараз продаємо, коштує 1500-2000 гривень за тонну. Для прикладу, така ціна майже не покриває витрат на дизельне паливо, - зауважив аграрій. 

Директор агрофірми також повідомив, що місця, де можна зберігати їхній врожай, достатньо. Тогорічний товар вдалося реалізувати. Загалом, ємність елеваторів, які знаходяться на підконтрольній території Запорізької області, становить 325 тисяч тонн. На сьогодні вони зайняті на 57%. Там зберігається понад 185 тисяч тонн зернових та олійних культур. 

  • Перед новим збором ми збіжжя розпродали. Соняшник теж частково реалізували. У нас є вільне місце на складах. Наприклад, пшениця може пролежати й рік, два. Нічого з нею не буде. Але є проблема з рапсом. Він швидко нагрівається. Якщо пролежить десь півроку, потім може зіпсуватися. Його потрібно швидко продавати, - розповів директор агрофірми. 

Своєю чергою, Олександр Старух зазначив, що наша область буде з хлібом. Збіжжя вистачить й для реалізації за кордон. Для цього невідкладно потрібно розв’язувати питання з логістикою. Зокрема, щоб уникнути продовольчої кризи, до цього процесу має приєднатися ще й міжнародна спільнота. 

  • Сьогодні почалися жнива. Треба подякувати аграріям, що ми з хлібом. В радянські часи вони звалися «битва за урожай». Тоді це була вимушена алегорія. Зараз -  жорстока реальність. Так от, українці посіяли цю пшеницю, і українці її зберуть. Ми не дозволимо російським щурам її вкрасти. І себе прогодуємо, і Африці залишиться. Головне, щоб міжнародна спільнота домоглася й вибудувала логістичні шляхи, розблокувала одеський напрямок, тому що там найбільша транзитна потужність. А це складова світової продовольчої безпеки. Я впевнений, що все буде добре! - підкреслив керівник ОВА. 

Аграрії зазначили, що валовий збір ранніх зернових культур на підконтрольній території області дасть можливість отримати 400 тисяч тонн збіжжя, в тому числі продовольчого зерна пшениці – 245 тисяч тонн. Загалом, очікуваний обсяг врожаю зернових та зернобобових культур складе 730 тисяч тонн, у тому числі соняшнику 140 тисяч тонн. Згідно з такими прогнозами аграрії запевнили, що Запорізька область повністю буде забезпечена продовольчим зерном для виробництва хліба, борошна та круп, а також соняшникової олії. 

  

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.08.2024

Впродовж доби окупанти 472 рази били по Запорізькій області

«Війна – це тимчасово, знання – це назавжди»: в Запорізькій області продовжується будівництво «підземних» шкіл

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.08.2024

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом