Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дотримання санітарних норм дозволить запобігти отруєнням у центрах для переселенців

16 квітня 2022 - 13:10

Під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося  під головуванням голови ЗОВА Олександра Старуха, розглянули низку важливих для області питань.

Так, в.о.  генерального директора - завідувач відділу дослідження біологічних факторів Державної установи "Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Олександр Мащак розповів, що з початком війни епідемічна ситуація в області суттєво змінилася. Через бойові дії зменшилась кількість звернень з симптомами або підозрами на COVID-19. Також це вплинуло на кількість тестувань. Зараз цей показник складає 50% від захворюваності в цілому по країні. По всій області стабільно проводять як тестування, так і щеплення від COVID-19. Проте є виняток, у Пологах останні 2 дні  центри не працювали.

Окрім захворюваності на ковід Олександр Мащак торкнувся й теми захворюваності на гострі кишкові інфекції.  Він наголосив, що задля   убезпечення людей від різного роду отруєнь  треба посилити контроль в місцях приготування їжі, в місцях масового перебування людей.   

  • Ми повинні піклуватися про вимушених переселенців, на їх долю вже випали страшні випробування війною, окупацією. Тож нам треба  подбати про те, щоб забезпечити для них не просто прихисток, а безпечне перебування у наших закладах, - зазначив Олександр Мащак. 

 З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією російської федерації, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, було внесено пропозицію щодо неухильного виконання  наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 квітня 2022 року № 584  «Про затвердження Порядку проведення обстеження (моніторингу) у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» та від 31 березня 2022 року № 554 «Про затвердження Мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації». 

З метою належного виконання вищезазначених наказів  Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України готовий надавати усю можливу методичну та лабораторну допомогу.



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки

Складний, але необхідний проєкт: у Південному мікрорайоні Запоріжжя будують сучасну «підземну школу»

До уваги зацікавлених сторін!

Пройти тестування на симуляторі безпілотника: проєкт «Drone Force» у Запоріжжі

Обережно – шахраї: як вберегтися від фішингових атак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 07.08.2024

Впродовж доби окупанти 564 рази били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 895-го дня війни