Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми цьогорічної вступної кампанії потрібно вирішувати вже зараз (ВІДЕО)

7 квітня 2022 - 19:40

Сьогодні голова ЗОВА Олександр Старух зустрівся з ректорами Запорізьких вищих навчальних закладів. Участь у зустрічі також брав почесний Президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, чий досвід та вклад у розбудову рідного регіону важко переоцінити.   

Учасники зібрання обговорили широке коло питань, що стосуються функціонування закладів освіти в складний воєнний час.

Так, важливою проблемою, яку обговорювали та яку треба негайно вирішувати, є оплата студентів за контрактне навчання. Через близькість бойових дій, нестабільну ситуацію в області  деякі з них виїхали з місць постійного проживання, тому наразі припинили оплату. 

Також обговорили і можливі проблеми цьогорічної вступної кампанії до вишів. Наприклад, якщо враховувати сьогоднішню ситуацію в області, є  ризик того, що   великий відсоток випускників шкіл вступатимуть у ВНЗ на західній Україні та в Києві.  Вступ на сході просто не відбудеться. А студенти після навчання, як показує практика, до Запоріжжя вже не повертаються. 

Воєнний стан довів те, що існує дефіцит фахівців окремих галузей. Відсутність достатньої кількості спеціалістів спричинена малою кількості державного замовлення, проте це можливо виправити завдяки зміні ставлення до набору.

  • Одне з питань, яке обговорили з ректорами, це те, що під час війни стало зрозуміло, яких спеціальностей не вистачає. Матеріалознавства, завдяки якому можливо робити бронежилети, системи захисту, не вистачає гуманітарних працівників, які можуть проводити роботу з біженцями та багато інших фахів, за якими повинно бути державне замовлення. Фахівці мають готуватися на постійній основі і держава має їх плекати і використовувати у тій ситуації, яка склалася в нас сьогодні, - наголосив Олександр Старух.

Ректори запропонували повернутися до фіксованого набору та скасувати широкий конкурс. Також, на думку керівників закладів вищої освіти, на час військового стану доцільно впровадити спрощену процедуру прийому у ВНЗ.

Усі ці пропозиції будуть донесені до вищого керівництва держави, адже вимагають ретельного опрацювання на рівні Міністерства освіти і науки України, а деякі з них потребують внесення змін до нормативно-правової бази держави.

 


 

Департамент культури та інформаційної політики 

 

Читайте також

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини

Запорізька гімназія № 98 готується до нового навчального року: за підтримки UNICEF тут облаштовано комфортне укриття

«Єдине вікно послуг»: як скористатися послугами служби зайнятості у Запоріжжі

Небезпека на кожному кроці: чому не варто самостійно розміновувати ділянки

Складний, але необхідний проєкт: у Південному мікрорайоні Запоріжжя будують сучасну «підземну школу»