Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Своєчасна оплата – гарантія безперебійного водопостачання

17 березня 2021 - 20:00

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Брутман провів онлайн-нараду з питань безперебійного водопостачання та розрахунків за житлово-комунальні послуги. За умов карантину основний пріоритет – стабільне забезпечення питною водою населення області. 

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко, централізованим питним водопостачанням забезпечено 76,5 % населення області. 428 населених пунктів із 950 не мають водогонів. 

Ситуація у цій сфері дуже непроста – висока дебіторська заборгованість (418,9 млн. грн. тільки по 13 найбільших підприємствах), економічно необґрунтовані тарифи (середнє відшкодування собівартості послуги – 94%) та застарілі мережі. З 9290 км. водопровідних мереж 34,1 % знаходяться у зношеному та аварійному стані. Також потребують реконструкції 80 % очисних каналізаційних споруд.

Окрему увагу посадовці приділили незадовільному стану розрахунків із КП «Облводоканал», якому заборгували 37,6 млн. грн., та КП «Водоканал» м. Запоріжжя (заборгованість 44,6 млн. грн.). Саме через ці борги останніми місяцями часто відключали воду в окремих селах Вільнянського, Запорізького та Оріхівського районів. 

Також учасники наради відзначили, що на 01.02.2021 загальна заборгованість населення області за житлово-комунальні послуги склала 3 млрд.78 млн. грн. та за січень зросла на 264 млн. грн. При цьому рівень розрахунків склав лише 78,2%. Через це у підприємств немає можливості розраховуватись за енергоносії, платити зарплату, а отже і забезпечувати якісне та безперебійне надання комунальних послуг. 

За результатами наради органам місцевого самоврядування доручили разом з підприємствами-ліцензіатами посилити роботу з боржниками, вжити заходів по зменшенню втрат води, взяти на особливий контроль своєчасність розрахунків за спожиті енергоносії та покупну воду, забезпечення комерційного обліку споживання води, проведення капітальних та поточних ремонтів мереж, дотримання термінів досліджень та показників якості питної води.  

Керівникам територій також рекомендували активніше працювати із населенням щодо необхідності своєчасної оплати комунальних послуг.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024

Впродовж доби окупанти 362 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського щодо 904-го дня війни

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації

«Наш досвід – наймасштабніший в Україні», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про будівництво «підземних» шкіл у регіоні

Вже восени мешканці пошкодженого внаслідок ворожої ракетної атаки будинку повернуться до відремонтованих осель

«Реанімуємо шкільну освіту», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров про співпрацю органів влади в освітній галузі