Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Водне господарство в Запорізькій області

2 червня 2006 - 16:05

           

 

Головне його завдання – забезпечити в необхідній кількості потреби суспільства у воді.

 

            Водне господарство тісно пов’язане майже з усіма галузями економіки і впливає на розвиток та розміщення продуктивних сил. Особливо велике значення його у створенні необхідних соціальних і побутових умов життя населення. Вода та здоров’я тісно пов’язані, вони є основним скарбом життя.

 

У 2002 році Верховною Радою України був прийнятий Закон "Про загальнодержавну програму розвитку водного господарства України"           (№ 2988-ІІІ від 17.01.2002 р.).

 

Слід зазначити, що вирішення цих завдань висвітлено у трьох програмах, які були розроблені та затверджені постановами Кабінету Міністрів України у 2000 році і увійшли складовою частиною до вищезазначеної загальнодержавної програми:

 

І –    "Комплексна програма захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року"         (від 26.07.2000 № 1173);

 

ІІ –    "Комплексна програма розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених угідь у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року" (від 16.11.2000 № 1704);

 

ІІІ –  "Комплексна програма першочергового забезпечення сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, централізованим водопостачанням у 2001-2005 роках і прогноз до 2010 року" (від 23.09.2000 № 1735).

 

Відповідні програми були  розроблені  і в нашій області (затверджені розпорядженнями голови обласної державної адміністрації).

 

Розробником всіх трьох Програм було Запорізьке  обласне виробниче управління меліорації та водного господарства.

 

В області нікого не треба переконувати, що в наших кліматичних умовах виробництво сільськогосподарської продукції без зрошуваного землеробства ризиковане.

 

Спекотний кінець весни, літо та половина осені, що відмічались на Запоріжжі у 2005 році  явно свідчать про важливість життєздатної вологи для отримання високих врожаїв, бо вода – це одна з основних складових високих врожаїв. Отож, завдання водогосподарського комплексу Запорізької області полягає у надійному функціонуванні водогосподарських об’єктів та раціональному використанні водних ресурсів. 

 

Розвиток зрошення в області розпочався з будівництвом Каховського водосховища. У 1955 році на території Запорізької області було введено в експлуатацію першу в України велику державну зрошувальну систему "Кам’янський Под" на площі 16 тис.га.

 

В області побудовано 17 зрошувальних систем, у т.ч. Північно-Рогачикська на площі понад 100 тис.га, Каховська та Приазовська зрошувальні системи на площі 74 тис.га, Вільнянська, Жовтнева, Запорізька   і т.і., всього на площі 226,5 тис.га. На сьогоднішній день в області, разом з малим зрошенням налічується 240,4 тис.га.

 

Діюча організаційна структура управління в системі облводгоспу складається з таких основних ланок:

 

-            Апарат облводгоспу;

 

-    7 міжрайонних управління водного господарства (Веселівське, Вільнянське, Запорізьке, Кам’янське, Мелітопольське, Придніпровське та Якимівське), які здійснюють експлуатацію, догляд і утримання міжгосподарських меліоративних систем, захисних гідротехнічних споруд, проводять заходи, пов’язані з попередженням шкідливої дії вод і ліквідацією її наслідків;

 

-          Управління каналів Північно-Рогачикської зрошувальної системи, яке забезпечує надійну роботу магістральних та розподільчих каналів Північно-Рогачикської зрошувальної системи і призначено для подачі води більш як на   100 тис.га зрошувальних земель, розташованих у 6 районах області, а також у Херсонську область;

 

-     Гідрогеолого-меліоративна експедиція, яка здійснює контроль за станом зрошувальних та прилеглих до державної міжгосподарської мережі територій, проводить моніторинг – контроль якості грунтових, зрошувальних та колекторно-скидних вод;

 

-           Експлуатаційно-технічний вузол зв’язку – який забезпечує технологічним зв’язком лінійні та стаціонарні споруди управлінь облводгоспу.

 

Всього до сфери управління облводгоспу входить 10 організацій із загальною чисельністю  близько 2 000 працівників.

 

Управліннями облводгоспу експлуатуються 672 км магістральних каналів і трубопроводів  (479 км каналів и 193 км трубопроводів),  217 державних зрошувальних насосних станцій (у т.ч. – 18 головних) на яких встановлено  912 основних насосних агрегатів. Загальна потужність насосних станцій складає       303 тис. квт, продуктивність – 362 м3/с.

 

            Для енергозабезпечення об’єктів міжгосподарської зрошувальної мережі  експлуатуються 315 трансформаторних підстанцій потужністю 367 тис.ква.

 

            На каналах налічується 834 гідротехнічні споруди. Крім того експлуатується      382 км доріг вздовж каналів.

 

            Об’єкти облводгоспу забезпечені провідним зв’язком протяжністю 1135 км с 17 вузлами зв'язку, а також радіозв’язком із  застосуванням 173 радіостанцій   (142 стаціонарних та 31 мобільною). С метою поліпшення оперативного управління водогосподарським комплексом в області розпочато  впровадження сучасних мобільних засобів зв’язку.

 

            До недавнього часу, а саме до 1998 року полив проводився на 70-100% зрошуваних земель, в 1998-2000 роках – на 40-60%, 2001-2003 – на 23-25%.

 

За останні роки ця цифра стабілізувалась на позначці 54-58 тис.га, (це третій показник по Україні).

 

Управління експлуатації зрошувальних систем Запорізького облводгоспу (з  кінця 2005 року, відповідно до наказу Держводгоспу України вони перейменовані у міжрайонні управління водного господарства) подають воду більш 400 водокористувачам, у т.ч. 130 сільгоспвиробникам, що знаходяться на землях державних систем (це землі, які значать в органах державної статистики як зрошувальні).

 

Враховуючи  велику соціальну значимість зрошення, починаючи з 90-х років до зрошення на держсистемах були підключенні ділянки багатьох садово-городніх товариств і присадибні ділянки мешканців сіл області. На теперішній час управління облводгоспу подають воду 270 садово-городнім товариствам і селам, розташованим на землях-"супутниках".

 

Міжгосподарські об’єкти, які знаходяться на балансі підвідомчих управлінь облводгоспу  здійснюють захист 37 населених пунктів у 6 районах області та 69 тис.га території області.

 

             За 2005 рік дренажними насосними станціями облводгоспу перекачено                  22 млн.м3   (за 2004 рік відведено  18,3 млн.м3 поверхневих і дренажних вод). У цьому році ця цифра вже становить 9 млн.м3.

 

   15 лютого 2006 року відбулися парламентські слухання на тему: "Актуальні проблеми зрошення, підтоплення та повеней в Україні". Це свідчить про те, що ті питання якими займається облводгосп зі своїми підрозділами мають актуальне значення.

 

Сподіваємось, що після  розгляду цих питань  на парламентських слуханнях буде вирішено багато проблемних питань по  збереженню зрошувальних систем, підвищенню рівня їх експлуатації  та створенню механізму нових економічних взаємовідносин між державою та сільгоспвиробниками у використанні зрошуваних  земель та створено умови для повного і високоефективного використання потужного потенціалу меліорованих земель.

 

 

           

 

             

 

           

 

 

Начальник Запорізького облводгоспу                                           В.А.Шляховчук

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 882-го дня війни

«Кар'єрний старт»: нова програма дає шанс молоді на перше офіційне працевлаштування

У Запоріжжі вручили державні нагороди сім’ям полеглих героїв

Графіки вимкнення світла: тепер без винятків

«Нинішня ситуація – репетиція опалювального сезону», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Конкурс з фінансування проєктів ветеранських ГО: термін подачі заяв продовжено

«Не дивлячись на всі негаразди, для мене життя тільки починається»: пологівський військовий про життя після поранення

Приватизація державних об’єктів у Запорізькій області: отримано 15 мільйонів гривень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 406 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 881-го дня війни

Жнива в Запорізькій області: врожай зібрано на 94 % засіяних ранніми зерновими площ