Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хід розслідування справи щодо знищеного кургану на Верхній Хортиці – на контролі виконавчої влади

23 травня 2014 - 11:01

Хід розслідування справи щодо знищеного кургану на Верхній Хортиці – на контролі виконавчої влади

Однією з найбільш актуальних проблем сфери охорони культурної спадщини є різке збільшення випадків проведення незаконних розкопок пам’яток археології. За період 2010-2014 років зафіксовано 25 випадків проведення грабіжницьких розкопок пам’яток археології, серед яких виокремлюються випадки незаконних діянь, здійснених із застосуванням важкої техніки.

Як повідомив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігії Запорізької облдержадміністрації (стажування) Владислав Мороко, напередодні Дня Перемоги невідомі скоїли зухвале пограбування найбільшого кургану з курганного могильника, що знаходиться на західній околиці Запоріжжя напроти селища Верхня Хортиця. Це улюблене місце відпочинку жителів міста і через мальовничий пейзаж, що відкривався з його вершини, курган у народі мав назву «Могила Кохання». Вартість кургану експерти оцінили в 2 млн 244 тис. грн.

За інформацією Департаменту культури, туризму, національностей та релігії облдержадміністрації, «чорні» археологи, використовуючи важку техніку, повністю розрили насип кургану до материкової поверхні. А після того, як обласному центру охорони культурної спадщини  та правоохоронним органам стало відомо про цей випадок, вони спробували знищити докази, нашвидкуруч насипавши знову курган, чим призвели до повної втрати історичної цінності пам’ятки археології та повного його знищення.

- Не можна чіпати ці кургани. Ці горе-археологи знищили все - і зверху, і всередині. Тому зрозуміти, що насправді в цьому кургані було, – практично нереально. Потрібно розуміти: так руйнується не просто курган, руйнується тисячолітня пам’ятка. Кургани – це зріз нашої історії за останні кілька тисяч років, починаючи від стародавніх до сучасних часів. Там можна знайти все, передусім, поховання,  тому їх потрібно поважати, - прокоментував  директор Департаменту Владислав Мороко.

За словами посадовця, головною особливістю археологічних об’єктів є  те, що вони абсолютно невідновні. Єдине, що можна зробити, це дослідити його рештки фаховими спеціалістами-археологами.

.Цей випадок внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хід розслідування перебуває на контролі Департаменту культури, туризму, національностей та релігії облдержадміністрації та комунального закладу «Запорізький обласний центр охорони культурної спадщини» Запорізької облради.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області