Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

29 липня 2024 - 16:00

59 випадків захворювання на гепатити А, В, С в Запорізькій області виявлено за пів року. Вакцинуватися та стежити за своїм здоров’ям закликала лікарка-епідеміолог Запорізького обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Одинець під час брифінгу в медіацентрі Запорізької ОВА.

– За 6 місяців 2024 року у Запорізькій області зареєстровано 6 випадків захворювання на гепатит А. Всі вони успішно проліковані. При своєчасному лікуванні хворі одужують та отримують імунітет, – розповіла Тетяна Одинець.

За даними запорізьких епідеміологів, за останні пів року  виявлено і 53 випадки гепатиту В та С. Сорок з них перейшли в хронічну стадію.

Захворювання на гепатит має виражені симптоми: біль у правому підребер’ї, жовтушність шкіри та склер, потемніння сечі, знебарвлення калу та підвищення температури. У такому випадку епідеміологиня радить звернутися до сімейного лікаря та пройти відповідне лікування.

Залежно від виду, гепатитом можливо заразитися контактно-побутовим шляхом (гепатит А) та через незахищені статеві акти й кров (гепатит В та С).

– Основним надійним захистом від гепатиту А та В є вакцинація. Для гепатиту А повний курс складається з 2-х доз вакцини та є добровільним. Імунітет проти гепатиту В можливо отримати після 3-х доз вакцини, її роблять обов’язково всім дітям у перші півроку життя, – пояснила лікарка-епідеміолог Тетяна Одинець.

Повний курс вакцинації забезпечує імунітет до кінця життя. Усі медичні заклади, які здійснюють щеплення, Запорізького регіону забезпечені вакцинами від гепатиту В. Щеплення від гепатиту А здійснюється власним коштом. Вакцини проти гепатиту С не існує, тому слід берегти своє здоров’я та вчасно звертатись до лікарів.

Читайте також

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області