Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лідери козацьких організацій України закликають до єднання

16 травня 2014 - 15:21

В обласній державній адміністрації відбулося засідання ради отаманів України, в якому взяли участь голова ОДА Валерій Баранов, Верховний отаман об’єднання ради українського та зарубіжного козацтва Олександр Левандо, архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука. Також у заході взяли участь отамани з інших регіонів країни.

Перед початком заходу архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука прочитав молитву та закликав присутніх до єднання та взаєморозуміння.

Генерал-хорунжий Дмитро Сухінін окреслив завдання, які поставлені перед учасниками засідання: «Маємо визначити фундамент майбутнього козацького руху, напрацювати основи державної політики з питань козацтва».

Мова йшла про необхідність створення єдиного генерального штабу опору для координації та оперативного обміну інформацією.

- Наша діяльність зараз, як ніколи, має спиратись на закони козацтва, які були написані кров’ю, а це - взаємодія та взаємодопомога, - висловив переконання Олександр Левандо.

Керівники козацьких організацій висловили своє бачення розвитку козацького руху на території країни та Запорізької області зокрема.

Так, президент Всеукраїнської федерації козацьких бойових мистецтв «Спас» Олександр Притула наголосив на необхідності визначення структурної кількості козацтва, дотримання єдиної ідеології, а також створення типової форми для всіх козацьких організацій.

Ідею створення типової форми підтримали й інші представники козацтва. Серед пропозицій, які прозвучали та були підтримані одностайно, - створення козацького військового училища або ліцею. Також нагальною потребою є прийняття Верховною Радою України указу про козацтво, а також визначення, кому мають підпорядковуватись козацькі організації під час оголошення воєнного стану.

У ході засідання виступив і директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов, який відзначив, що з давніх часів українці вимушені були обирати між Росією та Польщею, а точніше - між східною та західною філософією.

За підсумками обговорення прийнято звернення Ради отаманів України до козацького українського народу. У зверненні, зокрема, йдеться про необхідність єднання під час військової агресії з боку Російської Федерації: «У час, коли ворог нахабно вдирається до нашої хати, закликаємо всіх вас до єднання  в ім’я України, забути про старі чвари, конфесійні та політичні вподобання і консолідувати зусилля задля підтримки Збройних сил, Національної гвардії, загонів самооборони та захисників блок-постів у всіх регіонах України».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області