Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Інвестиції – це локомотив, завдяки якому розвивається область і вся Україна»

7 лютого 2014 - 12:25

Олександр Пеклушенко: «Інвестиції – це локомотив, завдяки якому розвивається область і вся Україна»

Під час засідання Комітету економічних реформ, яке провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, його заступник Петро Гончарук поінформував про стан залучення інвестицій в область, а також про створення умов для підвищення інвестиційної привабливості регіону.

- Станом на 1 січня поточного року залучено 1124,7 млн. доларів прямих іноземних інвестицій, що на 4,4% більше, ніж на початку 2013 року.   Протягом минулого року в економіку області вкладено 87 млн. доларів інвестицій. Обсяг прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одного жителя області складає 629,1 долар, - повідомив Петро Гончарук.

За словами посадовця, обсяг капітальних інвестицій в економіку області за дев’ять місяців 2013 року склав 4,4 млрд. грн. Джерелами фінансування стали: кошти державного бюджету – 8,3%, кошти місцевого бюджету – 2,7%, власні кошти підприємств та організацій – 67,1%, кредити банків та інші займи – 15,6%, кошти населення на індивідуальне житлове будівництво – 5%, інші джерела фінансування – 1,3%.

Петро Гончарук зазначив, що минулого року змінилася географічна структура експорту. Так, якщо в 2012 році 48,8% експортувалося до країн СНД, 21,2% - до країн Європи, 20,6% - до країн Азії, то в 2013 році ситуація склалась інакше.

- На першому місці за обсягом експорту залишилися країни СНД – 47,8%, на друге місце вийшли країни Азії з 23,2%, на третьому місці опинилися країни Європи – 18,5%. Тобто, ми стали більше експортувати до Азії, і в той же час скоротився експорт до Європи, - підкреслив посадовець.

Наразі в області реалізуються великі інвестиційні проекти. Серед них - інвестиції компанії «ШКОДА Транспортейшн» у Запорізький електровозоремонтний завод. Загальний обсяг інвестицій складає 91 млн. євро, поточного року заплановано інвестиції в обсязі 35 млн. євро.

У галузі металургії  залучено інвестиції на Запорізький титано-магнієвий комбінат, інвестор – компанія «Толексіс Трейдинг ЛТД» планує вкласти кошти загальним обсягом 110 млн. доларів.

ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК продовжує інвестувати у вітроенергетику, загальна потужність вітроелектростанції – 545 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 800 млн. євро, в тому числі на 2014 рук заплановано 170 млн. євро.

У видобуток і переробку марганцевих руд торгово-промислова корпорація «Хунсін» планує залучити 1 млрд. доларів, з них поточного року – 25 млн. доларів.

ТОВ «Токмак Солар Енерджі» продовжує вкладати в сонячну енергетику, загальна потужність проекту складає 9 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 11,3 млн.дол.США, заплановано на цей рік - понад 5 млн. доларів.

Компанія «Юрокейп Нью Енерджі» інвестує у ВАТ « Юрокейп Юкрейн І», загальна потужність вітроелектростанції – 450 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 600 млн. євро.

- В області триває реалізація проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-II». З очікуваної суми співфінансування - 10,2 млн. грн. уже освоєно  9 млн. грн. У проекті беруть участь 12 районів області. Наразі реалізовано  43 проекти,  15 з яких –  реконструкція вуличного освітлення, 10 проектів – відновлення систем водопостачання, 16 – капітальні ремонти в дитячих садках та школах, два проекти – капітальні ремонти у ФАПах та амбулаторіях, - повідомив Петро Гончарук.

За словами посадовця, грант ЄС/ПРООН на реалізацію енергозберігаючих заходів у сумі 220 тис. доларів буде використано на реалізацію восьми мікропроектів у Бердянському, Веселівському, Оріхівському та Приазовському районах. На сьогодні затверджено всі проекти, два з них реалізовано.

Один із позитивних прикладів залучення інвестицій на підприємствах – МК «Запоріжсталь». Генеральний директор комбінату Ростислав Шурма розповів присутнім про виконану роботу в цьому напрямку протягом минулого року.

- Один з найбільших інвестиційних проектів комбінату з виконання природоохоронної угоди – це будівництво нової травильної лінії цеху холодної прокатки 1. У 2013 році розпочато роботи, інвестиції в будівництво лінії соляно-кислотного травлення склали близько 730 млн. грн. У результаті досягнуто скорочення на 83% викидів парів сірчаної кислоти та повної ліквідації викидів комбінату в річку Дніпро від цеху холодної прокатки. Постачальник обладнання даної технології - австрійська фірма «SIEMENS VAI» . Наразі тривають будівельно-монтажні роботи на агрегаті безперервного травлення №4, ділянці регенерації соляної кислоти, будов електроприміщень і установки знесолення. Роботи ведуться з випередженням графіка. На виконання заходу вже спрямовано 340 млн. грн. власних коштів підприємства, - повідомив Ростислав Шурма.

Крім того, на комбінаті триває активна фаза реконструкції ДП №4 з будівництвом аспіраційних установок. Бюджет проекту - близько 718 млн. грн. Ефективність виконання - скорочення викидів пилу на 1540 тонн/рік. Запуск ДП-4 з новою системою аспірації планується в другій половині 2014 року.

Минулого року на комбінаті  введено в роботу агломашину №1 з новою газоочисткою, після чого одразу розпочато реалізацію проекту з встановлення газоочистки агломашини №2. Укладено договір з українським виробником «Прогрес груп» на будівництво та поставку газоочисного обладнання. На сьогодні ведуться проектні роботи по об’єкту.

Як повідомив голова правління ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» Віталій Бондаренко, цього року підприємство святкує 109 років. З липня минулого року працівники отримують премію в розмірі 30%. Завод має  великі плани на цей рік щодо збільшення обсягів виробництва та підготовки до спільного виробництва локомотивів з чеськими інвесторами.

Підбиваючи підсумки засідання, Олександр Пеклушенко наголосив, що інвестиції – це локомотив, завдяки якому розвивається область та вся Україна, і за їх відсутності рано чи пізно зупиняться підприємства, а разом з ними – місто й вся Україна.

- Боротьбу за отримання інвесторів можна виграти одним шляхом – створенням комфортних умов для їх роботи, надання їм необхідної допомоги з боку влади. Інвестори, підприємці, бізнес – це люди, які забезпечують функціонування та розвиток нашого регіону та всієї країни, тож ми маємо надавати їм всю можливу допомогу та головне - не заважати їм працювати, не втручатися в їх роботу, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни