Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Один з найперспективніших напрямків співпраці Запорізької області та Великобританії – альтернативна енергетика

17 жовтня 2013 - 12:06

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук та голова обласної ради Віктор Межейко зустрілися з Надзвичайним та Повноважним послом Великобританії в Україні паном Саймоном Смітом.

Петро Гончарук привітав високого гостя від імені голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка та зазначив, що для Запорізької області вкрай важлива співпраця з Великобританією як з однією з провідних країн Європи.

- Наша область – лідер у виробництві електроенергії. Крім традиційних джерел енергії – енергії атома, води та тепла– ми, виконуючи стратегічні завдання Президента України щодо розвитку альтернативної енергетики, активно впроваджуємо в області використання енергії вітру та сонця. Завдяки цьому в 2012 році область стала справжньою столицею всіх видів альтернативної енергетики, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, Запорізький край пропонує розглянути варіанти створення та функціонування промислових парків, реалізації низки проектів у галузі альтернативної енергетики та енергозберігаючих технологій, туристичного бізнесу, розвитку малого та середнього бізнесу, переробки сільськогосподарської продукції тощо.

- Запорізька область – один з найбільших в Україні виробників сільськогосподарської та харчової продукції. У регіоні функціонує 2957 фермерських господарств, посівні площі області займають 2242,2 тис. га, що складає 5,4% сільгоспугідь України. Валове виробництво продукції за вісім місяців поточного року склало 5,8 млрд. грн. Зібрано зернових та зернобобових культур 2,02 млн. тонн, що є  дуже гарним результатом, - повідомив Петро Гончарук.

Як повідомив заступник голови ОДА, за підсумками минулого року за обсягами двосторонньої зовнішньої торгівлі товарами України з країнами світу Великобританія посіла 18 місце, з країнами Європи – дев’яте місце. Торік у порівнянні з 2011 роком зовнішньоторговельний оборот товарів між країнами збільшився на 5% і склав 1,7 млрд. доларів. При цьому обсяг експорту товарів з України до Великобританії зріс на 14% і склав 551 млн. доларів, а обсяг імпорту товарів з Великобританії до України збільшився на 2% і склав 1,1 млрд. доларів.

- Зараз стає дуже поширеною практика візитів бізнес-місій з інших країн, і вона дає конкретні результати. Тому запрошую бізнес-делегацію з Великобританії до нашого регіону, а також ми були б зацікавлені у візиті до вашої країни. При особистому спілкуванні, ознайомленні з виробництвом представникам бізнесу набагато простіше визначитися у пошуку партнерів, - зазначив Петро Гончарук.

Пан Саймон Сміт зазначив, що влада Великобританії дуже зацікавлена у співпраці з Україною, у тому числі – із Запорізькою областю, особливо в галузі альтернативної енергетики.

- Нам дуже імпонує, що в Запорізькій області приділяється велика увага розвитку альтернативної енергетики, для нашої країни це теж дуже актуальне питання. Переконаний, що саме цей напрям дуже зацікавить наш бізнес та потенційних інвесторів. Також британцям буде цікава співпраця в сільськогосподарській та промисловій галузях. Я вважаю, що наразі британський бізнес не налагодив співпрацю з Україною на належному рівні, тож ми всіляко будемо сприяти цьому процесу, - зазначив високий гість.

Також пан Саймон Сміт зазначив, що для Великобританії дуже важливе ставлення української влади та громадян до підписання Угоди між Україною та Європейським Союзом, чи є якісь острахи щодо можливих ризиків у конкретних галузях.

- Ризики є завжди, але зважуючи всі за і проти, ми чітко розуміємо, що для нас ця угода вкрай необхідна. До того ж, керівник нашої області Олександр Пеклушенко завжди каже, що Україна – це європейська держава, і це треба просто офіційно оформити, підписавши угоду. Нам є чого повчитися в Європи, наші люди гідні того, щоб жити, як громадяни провідних європейських країн. Тому нашою владою на чолі з Президентом України Віктором Януковичем буде зроблено все можливе, щоб стати частиною Європи не тільки географічно, а повністю, - зазначив Петро Гончарук.

Також посадовець зазначив, що підростаюче покоління вже не один рік доводить, що європейський вибір є вірним, адже щороку все більше студентів вступають у європейські, в тому числі – британські вищі навчальні заклади.

- Наші країни об’єднує ще одне, і це – футбол. Завдяки Євро-2012 британці відкрили для себе Україну. Я спілкувався з багатьма людьми, і вони в один голос розповідали, як їм сподобалась Україна. Це, безумовно, зблизило наші країни, і я переконаний, що в нас є великі перспективи, - підкреслив пан Саймон Сміт.

Наприкінці зустрічі Петро Гончарук та Віктор Межейко подарували високому гостю запорізькі сувеніри та нагадали, що запрошують бізнес-делегацію з Великобританії.



Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни