Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Життєві проблеми запоріжців допомагають владнати спеціалісти Центру соціально-психологічної допомоги

8 серпня 2013 - 13:33

У Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Сьогодні вона відвідала Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги. Високу гостю супроводжував заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов.

Центр соціально-психологічної допомоги надає комплекс послуг людям, які опинилися у складних життєвих обставинах - постраждали від насилля, стихійного лиха або інших ситуацій, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно. У центрі працює цілодобовий та денний стаціонари.

Як повідомила директор ЗОЦСПД Ірина Куратченко, наразі у закладі постійно проживає дев’ять осіб: молоді жінки з дітьми, а також 18-річний хлопець, випускник одного з інтернатів, який втратив роботу та був виселений з гуртожитку.

Андрій Гамов та Валерія Лутковська оглянули умови проживання та поспілкувалися з пацієнтами та спеціалістами центру.

За словами Ірини Куратченко, спектр проблем, з якими звертаються до закладу дуже широкий: «Приїжджають родини погорільців, які все втратили. Часто просять допомогти відновити втрачені документи - паспорт чи свідоцтво про народження, а іноді  і те, і інше. Крім того, звертаються родини, які не можуть мирним шляхом розподілити майно, надаємо їм консультативні послуги. Однак основний наш клієнт – це жінка, яка постраждала від насилля».

У цьому контексті основна проблема криється в тому, що постраждалі жінки не звертаються до міліції, а якщо пишуть заяви, потім відмовляються від своїх слів.

- Така ситуація утворюється через нормальне ставлення суспільства до поняття «закрита» родина. Жінки приховують страждання через страх, незнання своїх прав чи закладів, які можуть надати реальну допомогу, - констатувала Валерія Лутковська.

Також високопосадовець наголосила, що вкрай важливо для розв’язання цих питань налагодити взаємодію між міліцією, прокуратурою, закладами охорони здоров’я та центром соціально-психологічної допомоги, куди, у першу чергу, звертаються постраждалі.

У центрі розроблені спеціальні корекційні програми, які допомагають сім’ям повернутися до нормального життя. З родинами, в яких виявлено агресора, працюють психологи.

Торік, пацієнтами закладу стали 350 осіб, протягом І півріччі поточного року – 123.

Коментуючи робочу поїздку до ЗОЦСПД Андрій Гамов відзначив, що спеціалісти центру вже не один рік демонструють високий фаховий рівень, а люди, які звертаються до нього, отримують реальну допомогу. Разом з тим, посадовець повідомив, що існує необхідність розширення приміщень закладу. У зв’язку із цим він планує порушити це питання перед головою обласної державної адміністрації Олександром Пеклушенком.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки