Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

26 вересня 2024 - 12:00

Понад 80 представників інститутів громадянського суспільства взяли участь у форумі громадських організацій Запорізької області «Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою», що відбувся за організаційного сприяння Департаменту внутрішньої політики та інформаційної діяльності ЗОДА. Учасники обговорили нагальні проблеми та стратегічне планування майбутнього.

Чути громадськість – основне завдання органів влади. Про важливі кроки в розбудові громадянського суспільства розповіла заступниця директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів Наталія Окша.

– Попри наближеність бойових дій та постійної загрози ворожих ударів в Запоріжжі місцева влада налагоджує співпрацю з громадськістю. Саме завдяки цій комунікації в таких документах, як Національна стратегія розвитку громадянського суспільства, відображено проблемні питання, на які державі необхідно звернути увагу. Вже працюємо над  новим планом роботи на 2025-2027 роки, – повідомила Наталія Окша.

Для успішної співпраці органів влади з громадськістю в регіоні, необхідно ретельно планувати заходи та спільні проєкти. Локальні ініціативи можуть стати частиною загальнонаціональної стратегії.

– У Запоріжжі існує безліч прецедентів, які слугують прикладом ефективного залучення людей до прийняття рішень. Ми впевнені, що обговорені під час форуму проблеми знайдуть розв'язання в ході реалізації Плану заходів з реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні у 2025-2027 роках, – зазначила співголова Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства в Запорізькій області Наталя Селюкова.

Позитивні зрушення в питанні співпраці органів влади вже зафіксовані на державному рівні. Один з таких прикладів – прийнятий в цілому  парламентом України законопроєкт «Про народовладдя в Україні», що очікує підпису Президента України Володимира Зеленського.

– Підтримка Верховною Радою України даного законопроєкту стала великою перемогою громадянського суспільства. Він усуне існуючі перепони та закріпить юридичний статус громадських наглядових рад, – зауважив спеціально запрошений гість форуму, директор програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження», співавтор закону про народовладдя Олексій Орловський.

На форумі також порушили питання участі громадськості у розв’язанні проблем внутрішньо переміщених осіб.

– Ми працюємо над забезпеченням внутрішньо переміщених осіб всім необхідним, прагнемо задовольнити їхні потреби, допомогти людям. Тому провели опитування серед цієї категорії населення та оцінили першочергові запити. Це і забезпечення житлом, і гідна оплата праці, і, звичайно ж, доступність всіх соціальних та психологічних послуг. Результати опитування стануть дороговказом для формування подальшої політики, – підкреслила голова Координаційної ради з питань ВПО при Запорізькій ОДА Анастасія Перепелиця.

Серед нагальних питань, які розглядали на Форумі, – впровадження програм підтримки ветеранів, військовослужбовців та їхніх сімей. Про них розповіла радниця голови Запорізької ОДА з ветеранської політики Олена Сороченко.

– В Запорізькій області активно впроваджуємо різноманітні програми підтримки для Захисників, Захисниць та їхніх родин. Це не тільки пільги чи соціальні послуги. Це постійна робота як із самими військовими, так і з їхніми сім’ями. Багато різних напрямків, і в нас є унікальна можливість втілювати нові ініціативи. Для цього громадськості достатньо подати ідею або попросити допомоги для її реалізації. Будьте впевнені, що гідні ідеї отримають всебічну підтримку, – наголосила Олена Сороченко.

На думку керівниці ГО «Екосенс» Тетяни Жавжарової, об’єднане суспільство є запорукою перемоги у боротьбі з країною-агресором.

– Налагодження співпраці між громадянським суспільством та органами влади є важливою складовою стабільності регіону. Будь-які конфлікти, які виникають в області, ворог намагається використати проти нас. Ми провели дослідження та готові поділитися своїм баченням напрямків, на які слід звернути увагу. Це дозволить попередити можливі кризові ситуації та звести нанівець плани ворога, – розповіла Тетяна Жавжарова.

Заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко наголосив на важливості налагодження ефективного діалогу із громадськістю. Це дозволить залучити громадян до ухвалення важливих для країни рішень. Також це сприятиме сталому розвитку Запорізької області.

– Впевнений,  що такі форуми сприятимуть поглибленню співпраці між органами влади та громадськістю. Усвідомлюємо, з якими викликами стикаємося в умовах війни, і маємо адаптуватися до них. Вже маємо позитивний досвід спільної роботи з громадськими організаціями. Прагнемо до консолідації дій, що враховують інтереси населення. Робимо все можливе для розв’язання проблем ще на стадії їх виникнення, – підсумував заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко.

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки

Третя доба авіаударів рф по прифронтовому Запоріжжю: будинки зруйновані, містяни – у шоковому стані