Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Дерегуляція і розвиток малого та середнього бізнесу

Центральна та обласна влада роблять усе можливе для створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу, про що свідчить кількість прийнятих змін у законодавстві України

18 липня 2013 - 14:13

З липня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності».

Відповідно до Закону контролюючий орган не вправі без рішення суду призупинити діяльність підприємства. Якщо контролюючий орган виносить рішення про вжиття інших заходів реагування за результатами перевірок (наприклад, про застосування штрафних санкцій, винесення приписів про усунення недоліків тощо), то він зобов'язаний звернутися до суду для підтвердження такого рішення. Ці випадки встановлюються галузевими законами. Тобто, підприємці звільняються від обтяжливих процедур оскарження в судах прийнятих рішень про накладення санкцій.

На сьогодні Президентом України Віктором Януковичем внесений на розгляд Верховної Ради законопроект про скорочення кількості документів дозвільного характеру (реєстраційний номер - 2436), зареєстрований в парламенті як невідкладний.

Законопроектом передбачено скасування значної частини дозволів - у сфері поводження з відходами та агрохімікатами, зберігання зерна, використання водних ресурсів, ввезення радіоелектронних засобів загального користування. Передбачено обмежити сферу дії і збільшити строк дії окремих дозволів, встановити можливість здійснення господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру. Також передбачається встановити процедуру, за якою дозвільний орган, що оформляє документ дозвільного характеру, здійснює всі необхідні дії щодо одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних для його видачі, без залучення підприємства. Таким чином, підприємці будуть звільнені від обов'язку витрачати час на узгодження з чиновниками документів на здійснення своєї діяльності. Крім того, тільки суд буде приймати рішення про анулювання документа дозвільного характеру з підстав недостовірних даних, поданих для отримання цього дозволу.

Верховна рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки державної та комунальної власності у зв’язку з їх розмежуванням», згідно якому визначаються особливості державної реєстрації.

Відповідно до Закону органи виконавчої влади та місцевого самоврядування звільняються від плати за надання виписки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно при проведенні державної реєстрації права власності держави аб0 територіальної громади на земельні ділянки, а також від плати за внесення відомостей в Державний земельний кадастр, внесення змін до них, надання відомостей із Державного земельного кадастру за зверненням цих органів.

В області проводиться системна робота по виконанню вимог Закону України «Про адміністративні послуги», низки доручень Президента України та Уряду про створення доступних, спрощених умов для ведення бізнесу.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі