Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії зібрали другий мільйон тонн зерна

15 липня 2013 - 13:06

В області завершується збір ранніх зернових культур, наразі зібрано урожай на площі 815 тис. га, залишилося обробити лише 10 тис. га полів. Таким чином зібрано другий мільйон тонн зерна, середня врожайність по області – 23,5 ц/га.

Про це повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвиту ОДА Олександр Ясинецький під час наради, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Деякі люди мали сумніви, що Запорізька область зможе зібрати два мільйони тонн ранніх зернових культур, але ми досягли цього показника. Наші хлібороби навіть у таких складних умовах досягли майже стовідсоткового приросту в порівнянні з минулим роком, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами Олександра Ясинецького, найвища врожайність на території області була зафіксована в 1990 році й склала 38,3 ц/га, найнижча – 11,1 ц/га в 2003 році. Цього ж року найвищу врожайність мають Новомиколаївський, Гуляйпільський та Великобілозерський райони – понад 33 ц/га. Понад 100 тис. тонн зерна зібрали Пологівський (123 тис. тонн) Гуляйпільський (117 тис. тонн) та Оріхівський (106 тис. тонн) райони, до цієї відмітки наразі наближається Бердянський район.

Нині аграрії готуються до посівної кампанії, для якої необхідно 117 тис. тонн посівного матеріалу, а також до збору врожаю технічних культур. Спочатку буде засіватися рапс, потім – озимі культури. Що ж стосується цінової політики, вартість тонни зерна 4-6 класу складає до 1500 грн., третього класу – до 1610 грн., зерно другого класу – до 1680 грн.

- Хочу всіх застерегти: аграрний сегмент дуже важливий, особливо – для сільської місцевості, наповненні їх бюджету. Деякі виробники занижують показники врожайності, інші взагалі не подають інформацію. Також це стосується селян-одноосібників, які сплачують податків у кілька разів менше, ніж інші господарства. Нагадую: ми не маємо права обкрадати школи та лікарні, соціальну сферу села, тож повз бюджет ніхто працювати не буде, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Директор ПП «Могучий» Микола Кишко звернув увагу обласної влади на загрозу збереження лісосмуг та лісних насаджень, а також на те, що в області майже немає насіння твердої пшениці, хоча завдяки, наприклад, арнаутці люди змогли вижити та прохарчуватися після Великої Вітчизняної війни.

Також під час наради порушувалося питання, чому сільгоспвиробники неактивно привозять зерно на зберігання та реалізацію на елеватори, хоча це мало би бути для них дуже вигідно. Самі ж виробники пояснюють це тим, що на елеваторах бувають випадки  обважування та розкрадання.

- Кращого майданчика для зберігання та реалізації зерна, ніж елеватори, немає. «Чорне» ж зберігання врожаю спричиняє неофіційний його продаж, через що не наповнюється бюджет. Ми не можемо дозволити розвиватися тіньовому аграрному бізнесу, бо від цього, перш за все, страждають сільські території. Всі ці проблеми буде обговорено з Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Присяжнюком, який планує здійснити робочу поїздку до Запорізької області вже наступного тижня, - підбив риску Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області