Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Стихія – це непередбачуване та неочікуване явище, до якого маємо бути максимально готовими»

25 червня 2013 - 17:08

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головне питання порядку денного – заходи з ліквідації наслідків буревію, який пройшов 22 червня в Мелітопольському та частині Якимівського районах області.

Як повідомив заступник голови ОДА Петро Гончарук, 22 червня о 15.10 у селах Долинське та Ромашки Мелітопольського району значно погіршилась погода, почались сильні пориви вітру та шквали.

- У результаті погіршення погодних умов, яке тривало приблизно півгодини, частково пошкоджено шиферні дахи 17 житлових будинків та надвірні споруди у цих домоволодіннях. Орієнтовна кількість пошкодженого шиферу – 1000 одиниць, - повідомив Петро Гончарук.

Унаслідок спрацювання системи захисту ліній електропередач було знеструмлено дві лінії 10 кВ, пошкоджено більше десяти опор вуличного освітлення, без електропостачання залишились 2300 мешканців Фруктовської сільської ради. Кілька дерев упали на проїжджу частину автошляхів. Роботи з відновлення електропостачання проводили три бригади Мелітопольського РЕМ. Силами аварійної бригади служби газу ліквідовано пошкодження двох зовнішніх внутрішньодворових газопроводів.

Як повідомив голова Мелітопольської райдержадміністрації Євген Любцов, паніки серед населення не спостерігалося. З обласного резерву виділено та вже доставлено на постраждалі території 574 одиниці шиферу, які  доставлено в постраждалі садиби. Завтра буде завершено забезпечення людей необхідними будівельними матеріалами. Мелітопольська РДА на виконання необхідних робіт виділила 30 тис. грн.

- Усі служби спрацювали дуже оперативно, о 15.30 розпочались роботи з ліквідації наслідків погодних умов. Вже о 16.00 ми почали обстеження постраждалих садиб, яке було продовжено наступного дня, 23 червня, за участю заступника голови облдержадміністрації Андрія Гамова. За проведеними розрахунками, розмір заподіяних збитків унаслідок буревію склав понад 50 тис. грн., - повідомив Євген Любцов.

За словами голови Фруктівської сільської ради Любові Сінгір, з одного з будинків зірвало дах площею 9*12 метрів, який пролетів 200-300 метрів та пошкодив дві газові труби. На місце оперативно прибула бригада газової служби та рятівники.

- Місцеві жителі приємно здивовані, що вже в день події почали отримувати допомогу, люди не очікували такої оперативної реакції. Вони навіть попросили скласти перелік осіб, які брали участь у ліквідації наслідків стихії та надавали їм допомогу, і хочуть надрукувати цей перелік у газеті зі словами вдячності, - зазначила Любов Снігір.

З аналогічним проханням виступив й Олександр Пеклушенко, який зазначив, що всі ці люди будуть нагороджені на День Конституції України.

- Люди, які брали участь у ліквідації наслідків буревію, вчинили справжній подвиг. Робота була розгорнута миттєво та синхронно, місцеві жителі отримували необхідну їм допомогу. І тепер нам украй важливо поновити запаси лісу та шиферу, всіх необхідних ресурсів, адже стихія – це непередбачуване та неочікуване явище, до якого ми маємо бути максимально готовими, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Як повідомив генеральний директор ВАТ «Запоріжжяобленерго» Віталій Сидельников, через погіршення погодних умов о 14.46 виникло аварійне відключення ВЛ-150 кВ Л-177 на підстанціях «Мелітопольська-330» та «Сокологірна» в Якимівському районі. Бригадою, яка виїхала на місце події, було виявлено падіння трьох проміжних опор та нахил однієї опори. 23 червня розпочались роботи з доставки нових опор та демонтажу пошкоджених опор і дротів. У відновлювальних роботах беруть участь дві лінійні бригади, шість одиниць спецтехніки та 20 працівників підприємства. Роботи планується завершити до вечора 27 червня.

За прогнозами Запорізького гідрометцентру, в найближчі п’ять днів очікується денна температура 30-35 градусів, уночі – 15-20 градусів, спостерігається високий рівень пожежної небезпеки. 28 та 30 червня очікуються опади. У зв’язку зі складними погодними умовами всі служби області працюють у посиленому режимі.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко в черговий раз подякував усім людям, які були задіяні у ліквідації наслідків буревію, а також зазначив, що роботу всіх служб та підрозділів буде проаналізовано й вжито відповідні заходи щодо ліквідації наявних недоліків.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам