Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Прагнення українського народу до єдності особливо важливе в складні, кризові часи»

21 січня 2013 - 16:36

Заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов взяв участь у засіданні «круглого столу» на тему «Патріотизм як фактор соборності України», присвяченому Дню Соборності та Свободи України, який відзначається 22 січня.

У заході також взяли участь науковці та викладачі запорізьких вищих навчальних закладів, представники наукових та освітніх кіл, методисти відділів освіти м.Запоріжжя, студентська та трудова молодь, а також представники громадських організацій.

- Прагнення громадян жити у вільній та великій державі зародилося далеко до проголошення незалежності України: майже 100 років тому об’єдналися Схід та Захід України. На превеликий жаль, зараз Україна переживає чергову хвилю кризи, від якої особливо страждають промислові підприємства країни. І в період таких жорстких випробувань особливо важливо, щоб люди відчували прагнення до єдності. Саме завдяки цьому Україна зможе  вийти з кризи, адже спільними зусиллями ми зможемо зробити для цього все необхідне, - зазначив Андрій Гамов.

Також посадовець зазначив, що в Запорізькій області проживають представники близько 130 національностей, але це не заважає людям жити в мирі, бо всіх їх об’єднує бажання жити в злагоді та взаєморозумінні.

За словами доктора історичних наук, професора Федора Турченка, проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки стало можливим завдяки тому, що в обох республіках при владі знаходились національні уряди, обрані народом.

- Незважаючи на те, що східні та західні регіони України протягом тривалого часу знаходилися в окупації інших держав, тому мали різні традиції, культуру та менталітет, у них була спільна мета – об’єднати українські землі в одну незалежну державу. Звісно, це не входило в плани ані Польщі, яка претендувала на українські землі, ані радянської Росії,  ці країни не хотіли бачити Україну незалежною державою. Проте бажання людей жити в єдиній, соборній Україні назавжди залишилося в свідомості громадян. Одним із проявів цього бажання була акція «Живий ланцюг» у 1990 році, коли близько трьох мільйонів українців взялися за руки та з’єднали Львів та Київ на знак єдності Сходу та Заходу, - зазначив Федір Турченко.

Під час засідання «круглого столу» учасники обговорили історичне значення події та загальнодержавного свята – Дня Соборності та Свободи України для патріотичного виховання громадян країни, роль соборності у формуванні громадянина-патріота сучасної України, нагальні проблеми  в розвитку України як виклики патріотичній свідомості, а також перспективні напрямки патріотичної діяльності сучасного покоління українців у вирішенні проблем соборності України.

 

Довідкова інформація:

День Соборності та Свободи України –  свято, яке відзначається щороку 22 січня, - у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, що сталася рівно на рік раніше, 22 січня 1918 року, - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Офіційно День Соборності відзначається з 1999 року.

30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День Соборності було скасовано, натомість встановлено День Соборності та Свободи України.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни