Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Несплата внесків до Пенсійного фонду – це соціальний гріх»

26 квітня 2012 - 11:32

Андрій Гамов: «Несплата внесків до Пенсійного фонду – це соціальний гріх»

Заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов та начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолій Казачук під час брифінгу поінформували журналістів про реалізацію соціальних ініціатив Президента України в сфері пенсійного забезпечення.

- Одна з головних проблем у сфері пенсійного забезпечення полягає в тому, що кількість пенсіонерів перевищує кількість працюючих людей: в області на 1000 працюючих припадає 1013 пенсіонерів. Це пов’язано в тому числі з тим, що багато працюючого населення офіційно не влаштовані на роботу, навіть без запису в трудовій книжці. Саме тому наше з вами спільне завдання – донести до суспільства, що несплата внесків до Пенсійного фонду – це соціальний гріх, бо від цього страждають пенсіонери, порушуються їх права, - зазначив Андрій Гамов.

Ще одна з причин негативної тенденції в сфері пенсійного забезпечення – виплата зарплати працівникам у конвертах, в основному в сфері малого та середнього бізнесу, внаслідок чого Пенсійний фонд недоотримує кошти. Таких підприємств в області нараховується понад три тисячі. Ускладнюють ситуацію і підприємства-банкрути, які заборгували Пенсійному фонду великі суми. Серед них - «Бердянський завод скловолокна», «Радіоприлад», «Іскра», «Кремнійполімер», «Південдизельмаш» та інші.

За словами Анатолія Казачука, станом на 1 квітня поточного року в області налічується 555 тис. пенсіонерів, у тому числі 21,8 тис. пенсіонерів силових структур.

- У першому кварталі поточного року призначено 3,7 тис. нових пенсій, проведено майже 11 тис. перерахунків пенсій з урахуванням додатково відпрацьованого трудового стажу, 327 жителям області призначено пенсії за особливі заслуги перед Україною. Крім того, з початку року ми провели шість масових перерахунків пенсій. У порівнянні з аналогічним періодом  минулого року середній розмір пенсії збільшився на 110,9 грн. та склав 1287,6 грн. Щомісячна потреба на виплату пенсій в області становить 751,5 млн.грн., - повідомив Анатолій Казачук.

Протягом січня-березня в бюджет Фонду надійшло понад 1,9 млрд.грн., що на 69 млн.грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них власних коштів мобілізовано понад 1,5 млрд.грн., планове завдання виконано на 102,2%. У порівнянні з минулим роком обсяг власних надходжень збільшився на 164 млн.грн. або на 12,1%.

У рамках практичної реалізації соціальних ініціатив Президента України в сфері пенсійного забезпечення органи Пенсійного фонду в області працюють за трьома основними напрямками. Так, за попередніми даними, перерахунок пенсій за середньою зарплатою за 2007 рік (1197,9 грн.) торкнеться 327 тис. запорізьких пенсіонерів, середня сума підвищення складе 150-160 грн. Також буде збільшено доплати до пенсій у середньому на 119 грн., це торкнеться 10 тис. членів родин загиблих учасників війни. Крім того, 49 тисячам учасників війни буде підвищено надбавки до пенсій у середньому на 42,5 грн.

За попередніми підрахунками, щомісячна потреба в фінансових ресурсах на виплату пенсій в області зросте на 50 млн. грн., що складає 6,6% від загальної суми.

Також Андрій Гамов нагадав журналістам, що в області, як і по всій Україні, триває робота щодо виплати компенсацій населенню по вкладах в Ощадбанку колишнього СРСР, на контролі місцевих органів влади питання дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці на підприємствах регіону та забезпечення незахищених верств населення телетюнерами.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки