Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Історична національна пам'ять вимагає принципового підходу

22 грудня 2010 - 11:17

Всеукраїнська наукова конференція «Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний в історії України» зібрала у музеї історії Запорозького козацтва у національному заповіднику «Хортиця» науковців, політичних діячів, представників громадськості з Києва, Полтави, Черкас, Дніпропетровська, Вінниці, Чернігова, Запоріжжя, а також з Бердянська і Умані.

Захід, організований Українським інститутом національної пам’яті, Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАНУ, Інститутом історії України НАНУ за підтримки Запорізької облдержадміністрації, Запорізького національного університету, Національного заповідника «Хортиця» та громадської організації «Вознесенівка», присвячений 440-річниці з дня народження видатного очільника війська Запорозького до часів Богдана Хмельницького і покликаний встановити й увічнити історичну правду про нього як про непереможного полководця, успішного дипломата, захисника української культури.

Від імені голови Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова учасників конференції привітав його заступник Микола Ярмощук. Він зазначив, що науковий пошук, адже до цього часу залишається ще багато спірних питань щодо окремих фактів життя цієї легендарної особистості , і встановлення історичної правди про Петра Сагайдачного сприятимуть єднанню нації, формуванню національної ідеї.

- Наш народ і на Заході, і на Сході єднають спільні історія, герої, національна ідея, - наголосив посадовець. - Свідченням тому - той факт, що аналогічна наукова конференція проходить одночасно і у Львові. Тож Петро Сагайдачний єднає Схід і Захід.

Науковці обговорили низку питань, що висвітлюють реальний внесок Петра Сагайдачного у становлення української державності. Зокрема, йшлося про традиції врядування у політиці і практиці цього діяча, його роль у формуванні конфесійних традицій козацтва, ідеї патріотизму в українській політичній думці першої половини сімнадцятого століття тощо.

- Історична національна пам'ять вимагає від нас принципового підходу, - поділився думкою перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті (м. Київ), доктор історичних наук Володимир Кривошея. - Тільки за такої умови ми зможемо збудувати гідну державу.

Гість презентував у ході заходу фоліант на 2500 сторінок «Козацька старшина Гетьманщини», який щойно, напередодні конференції, вийшов з друку. У книзі зібрано історичні довідки про 14 591 козацького військового діяча.

Свої творчі доробки також презентували й інші науковці – учасники заходу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі