Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Генератори, запаси палива та блочно-модульні котельні: об’єкти критичної інфраструктури та охорони здоров’я готові до зими

25 жовтня 2024 - 14:00

Основна котельня Хортицького району та Запорізька дитяча лікарня № 5 повністю готові до старту опалювального сезону. Їхню підготовку до зими перевірив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА Віталій Литвиненко.

Котельня філії концерну «Міських теплових мереж» у Хортицькому районі – одна із найпотужніших у Запоріжжі. Вона обслуговує понад 45 тисяч абонентів, а також об’єкти соціальної та комерційної сфер. Ця котельня повністю готова до опалювального сезону 2024-2025 року.

– Наразі всі поточні та капітальні ремонтні роботи завершені. Чекаємо на встановлення когенераційної установки. Також був проведений пробний пуск опалення, вийшли на робочий тиск. Так що ми готові надавати тепло в оселі всіх споживачів, – повідомив директор філії концерну «Міські теплові мережі» у Хортицькому районі Костянтин Цвєтков.

На випадок відключень світла котельня має генератор. Від нього будуть заживлені насоси, які підтримуватимуть тиск у мережі. Це дозволить системі опалення не замерзнути. Щоб при відсутності електроенергії жителі району залишались з теплом, потрібні більш потужні альтернативні джерела. Зокрема, когенераційні установки.

– Когенераційна установка була придбана за допомогою UNICEF. Наразі в котельні ведуться підготовчі роботи для її установки. Сподіваємось, що  у цьому році її отримаємо та встановимо, – зауважив директор Департаменту ЖКГ та будівництва ЗОДА Віталій Литвиненко.

Ґрунтовно підготувалась до зими і Запорізька дитяча лікарня № 5. Заклад охорони здоров’я отримує тепло від централізованої системи. Однак у випадку надзвичайної ситуації працюватимуть альтернативні джерела теплопостачання та енергоживлення.

– На території лікарні була встановлена блочно-модульна котельня. Це одна з 15 котелень, наданих Запорізькій області міжнародним донором USAID. І вона одна з найпотужніших – на 1300 кВт, – зазначив Віталій Литвиненко.

У разі перебоїв роботи централізованого опалення, блочно-модульна котельня забезпечить теплом стаціонарне відділення лікарні та корпус реанімації новонароджених. Вона на твердому паливі, тому заклад охорони здоров’я вже підготував запас дров на три доби безперебійної подачі тепла.

Також дитяча лікарня забезпечена потужними дизельними генераторами. Один із них на 275 кВт забезпечить електроенергією окрему будівлю реанімації новонароджених. Ще два – потужністю 400 кВт кожен – живитимуть головний стаціонарний корпус. Невеликий генератор призначений для укриття.

– На жаль, ми повинні бути готовими до всього. Ми маємо запаси палива для роботи дизельних генераторів та блочно-модульної котельні. Є також незнижувальний запас ліків, витратних матеріалів, питної води, продуктів харчування. Тобто все, що дозволить нам функціонувати у випадку критичної ситуації та підтримувати наших маленьких пацієнтів, – відзначила заступниця директора Запорізької дитячої лікарні № 5 Ірина Дюжник.


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 977-го дня повномасштабного вторгнення

До уваги мешканців обласного центру!

Впродовж доби окупанти завдали 355 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.10.2024

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 976-го дня війни

До уваги мешканців міста!

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 975-го дня війни

Впродовж доби окупанти завдали 330 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.10.2024

Діалог влади та бізнесу: на порядку денному – земельні питання

Заступниця голови Запорізької ОДА Оксана Матвіїшина відповіла на актуальні питання мешканців під час гарячої лінії

Стартував Всеукраїнський конкурс творчих робіт «Національно-патріотичне становлення молоді»