Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вшанування пам’яті полеглих воїнів та підтримка їхніх сімей: у Запоріжжі відбулось засідання Координаційної ради родин загиблих

11 жовтня 2024 - 13:00

Увічнення й вшанування пам’яті полеглих українських воїнів та підтримка сімей загиблих військовослужбовців. Ці та інші питання були порушені на першому засіданні Координаційної ради родин загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України при Запорізькій ОДА. Голова ЗОДА Іван Федоров, заступник Запорізького міського голови Сергій Білов та відповідальні за ветеранську політику посадовці обговорили з членами родин загиблих військовослужбовців нагальні проблеми.

Координаційна рада була створена для прямої комунікації обласної та міської влади із сім’ями полеглих військовослужбовців. Зокрема, на першому засіданні розглянули, як вшанувати пам’ять полеглих воїнів у Запорізькій області. Присутнім членам родин загиблих презентували проєкт «Алея пам’яті». Учасники засідання обрали її місце розташування – у центрі міста, на Алеї бойової слави.

– Алея пам’яті являтиме собою стенди із фотографіями полеглих Захисників і Захисниць України із Запорізької області. На обраній родинами локації ми зможемо розмістити до 50 стендів. На кожному з них буде по 77 світлин. Фото військовослужбовців друкуватимемо на металевій пластині. Це найбільш стійкий до води та сонця матеріал, тому зображення воїнів не будуть пошкоджені, – повідомив заступник Запорізького міського голови Сергій Білов. 

Найближчим часом сімʼям загиблих продемонструють приклад такого стенду. Вони зможуть внести правки до його вигляду. Проєкт планують реалізувати до кінця року.

Також на засіданні продовжили обговорення комплексної програми підтримки ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин загиблих військовослужбовців. Близькі родичі воїнів розповіли свої потреби.

– Родинам полеглих Захисників і Захисниць України потрібна одноразова грошова допомога на поховання. Також потрібне фінансування відпочинку дітей, чий батько або мати загинули, захищаючи Батьківщину, – вважає заступник голови Координаційної ради Катерина Петренко.

Представники обласної та міської влади запевнили сім’ї загиблих, що опрацюють ці питання та визначать суми допомоги.

– Міжнародні партнери вже організують для дітей військовослужбовців безоплатний відпочинок. Різні країни їх приймають у себе. Однак ми розширимо співпрацю з донорами в цьому напрямку, – зауважив заступник голови ЗОДА Михайло Семікін.

На зустрічі порушили і питання впорядкування процедури сповіщення родин захисників про їх загибель, зникнення безвісти за особливих обставин або про потрапляння в полон.

– Буває, що місцеві територіальні центри комплектування та соціальної підтримки сповіщають сім’ї про такі трагічні речі телефоном. Це некоректно й неетично, – зазначила член родини загиблого захисника України Наталя Малишкіна.

Спільно було вирішено, що буде розроблений протокол дій співробітників ТЦК та СП і представників територіальних громад. Фахівці з реалізації ветеранської політики разом із психологами підготують відповідні інструкції, що будуть обов’язковими до виконання на території всієї Запорізької області.

– Ми розуміємо, що іноді родини дізнаються про загибель або потрапляння в полон воїнів від побратимів, командирів тощо. На це не можемо вплинути. Однак співробітники ТЦК та СП і голови громад повинні особисто сповіщати сім’ї. Вони мають дбати про героїзацію Захисників України. Ми повинні використати найкращі практики, які існують і які працюють. Не тільки сповіщати, а й одразу пропонувати необхідну допомогу, супроводжувати далі, – підсумував голова ЗОДА Іван Федоров.

Засідання Координаційної ради проводитиметься щомісяця. Однак за необхідності можливі й термінові зустрічі.

Читайте також

Актуальні потреби ветеранів та ветеранок: Український ветеранський фонд проводить опитування

Програма дослідження кримськотатарської спадщини: канадський університет запровадив стипендію

єВідновлення: заяву про знищене житло можна подати на порталі «Дія»

Порадник з корисною інформацією про права та пільги військових

У Запоріжжі СБУ затримала ворожого поплічника, який мав мобілізуватися до ЗСУ та шпигувати на користь рф

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 474 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: у Запоріжжі відзначили Всесвітній день ментального здоров'я

Дніпроспецсталі – 92 роки: славетна історія, міцні традиції, професійний колектив

Взірець для однолітків: в Запоріжжі провели посвяту до юнацького руху «Байда»

Допомога постраждалим від обстрілів: Володимир Чередніченко на прямому зв’язку з громадянами

Виклики, що постали перед підприємцями в умовах війни, обговорили на засіданні Ради підприємців Запорізької області