Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Сила – в стійкості»: в умовах війни запорізьке підприємство продовжує виробництво сівалок за інноваційною системою

7 жовтня 2024 - 11:30

Як виживає бізнес в прифронтовому Запоріжжі? Які труднощі виникають та від кого чекати на допомогу? Як долаються виклики і чи можливо не тільки зберегти виробництво, а ще й розвивати? Про все це розповімо на прикладі одного із запорізьких підприємств із виготовлення сівалок за унікальною технологією. 

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ТОВ «КАПІТАЛПРОМРЕСУРС» виготовило понад 100 одиниць продукції. Виробник намагається триматися на плаву, справлятися з викликами воєнного часу, підлаштовуватися до нових умов і при цьому розвиватися, забезпечувати українців робочими місцями та створювати обладнання, затребуване аграріями не тільки в Україні, але й за її межами. 

Підприємство виробляє сівалки за інноваційною системою No-till. Це метод, що дозволяє висаджувати насіння у необроблений ґрунт. 

– За останні десять років ми виготовили близько півтисячі сівалок. Експортуємо їх у 12 країн світу: Європу, Казахстан, Австралію. Метод No-till особливо ефективний у посушливих регіонах, але останнім часом підприємство помічає зростання попиту навіть у західних регіонах України через аномальні посушливі погодні умови, – поділився директор підприємства Андрій Лютий. 

За словами керівника, компанія  виготовляє сівалки практично з нуля. Для цього на виробництві є навіть сучасна роботизована техніка. 

– На підприємстві проходить повний цикл виробництва. Це і розкроювання металу, і токарні роботи, і порошкове фарбування, і обробка в термопечі – практично все робимо самі, – підкреслив директор, пишаючись надсучасним обладнанням, яке використовується на виробництві.

2023 рік був особливим для компанії: вона виграла грант на 250 000 гривень від Державного центру зайнятості. А в 2024 році отримала фінансування у розмірі 10 000 євро від німецького фонду. 

– Ці кошти ми направили на придбання обладнання, яке допоможе вдосконалити технології виробництва, – зазначив Андрій Лютий.

Попри складну ситуацію, пов'язану з війною, підприємство продовжує працювати.

– На жаль, війна негативно впливає на аграрний сектор, але ми не зупиняємося. Місцева громада і аграрії потребують нашої допомоги. І ми будемо робити все можливе, щоб підтримати їх, – резюмував Андрій Лютий.


Читайте також

Допомога поруч: гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду

Перша допомога на місці обстрілів: поради від фахівця

Підвищення обізнаності ВПО: стартує серія правопросвітницьких онлайн-заходів

Кому потрібно звернутися до Пенсійного фонду для призначення субсидії на опалювальний сезон?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 07.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 383 удари по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 396 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 955-го дня війни

Не просто професія, а поклик душі: в Запоріжжі привітали освітян з Днем працівників освіти та нагородили найкращих педагогів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 400 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області