Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перша допомога на місці обстрілів: поради від фахівця

7 жовтня 2024 - 14:30

Запорізька область зазнає регулярних обстрілів з боку ворога. Як бути готовим до надзвичайних ситуацій та надати допомогу постраждалим, розповів командир загону швидкого реагування Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Віталій Цибарєв під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА.

– Чим ми маємо керуватися під час надання першої домедичної допомоги собі і людям поруч? Це наказ Міністерства охорони здоров’я України № 441. Він у відкритому доступі, там по пунктам розписано порядок дій. Але ідеальний варіант – це пройти спеціальні курси, – розповів Віталій Цибарєв.

Як зазначив фахівець, в кожного має бути якісний турнікет, який у разі потреби врятує життя. В кожній сім’ї має бути достатня кількість засобів зупинки кровотечі з урахуванням кількості членів. 

– У випадку кровотечі, наприклад кінцівки, найперша дія – накласти турнікет. Майже 90 % людей дадуть таку відповідь, але в кого з собою є такий турнікет? Майже ні в кого. Тому найперша дія – затиснути рану та зменшити втрату крові, – пояснив командир загону.

Перш ніж надавати допомогу пораненим людям, слід подбати про свою безпеку. Для цього необхідно застосовувати спеціальні рукавички, які захистять від контакту з кров’ю потерпілого.

– Зараз дуже багато турнікетів поганої якості. Оригінальний CAT-турнікет коштує від 1300 гривень. Якщо його продають за 300 гривень – це підробка. Така копія може не спрацювати у необхідний момент та зламатися, – пояснив спеціаліст. 

Для надання допомоги слід затягнути турнікет на ураженій кінцівці та закрутити вороток до максимуму. Як підкреслив фахівець, для правильного накладання потрібно практикуватися.

– Багато випадків, коли постраждалим вдалось врятувати своє життя до прибуття медиків чи рятувальників. При критичній кровотечі у людини є лише дві хвилини. За цей час неможливо дістатися до місця обстрілу, – зауважив Віталій Цибарєв.

Фахівці рекомендують населенню пройти відповідні курси першої допомоги, або спеціальні тренування «Stop the bleed», щоб бути готовими до будь-яких ситуацій. Ці знання допоможуть врятувати власне життя або вберегти близьких.


Читайте також

Допомога поруч: гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду

Підвищення обізнаності ВПО: стартує серія правопросвітницьких онлайн-заходів

«Сила – в стійкості»: в умовах війни запорізьке підприємство продовжує виробництво сівалок за інноваційною системою

Кому потрібно звернутися до Пенсійного фонду для призначення субсидії на опалювальний сезон?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 07.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 383 удари по 13 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 396 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 955-го дня війни

Не просто професія, а поклик душі: в Запоріжжі привітали освітян з Днем працівників освіти та нагородили найкращих педагогів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 400 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області