Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Цинічне «привітання» від ворога: атака КАБами по Запоріжжю в святковий день

1 жовтня 2024 - 17:20

1 жовтня по обіді ворог вдарив КАБами по мирних кварталах Запоріжжя. Таким чином «привітав» містян зі знаковим для всіх українців святом – Днем захисників та захисниць України. 

Влучання сталося як по промисловому об’єкту, так і по житловій забудові. Зокрема, значних руйнувань зазнала багатоповерхівка в Комунарському районі Запоріжжя. В момент прильоту частина людей знаходилася на роботі. Дізнавшись про влучання, вони приїхали до свого будинку.

– Я проживаю тут більше 10 років – на 13-му поверсі. Вдома мене не було, коли це все сталося. Були мої друзі, вони навіть не могли вийти. Загубили кішку. Щойно всіх знайшли, всі разом, але дивлюся на свої вікна і розумію, що квартири в мене вже немає. Якось так, – зі сльозами на очах розповіла Інна Юр’ївна.

Особливо злякалися ті, хто перебував вдома. Анастасія в момент вибуху стояла біля вікна. На щастя, воно не розбилося, тож молода жінка не зазнала ушкоджень.

– В мене синок маленький – йому чотири роки. Ми до цього ніколи не звертали його увагу на вибухи. Говорили, що все добре – сусіди грюкають або грім. Тому він не злякався. Я злякалась більше, ніж він, – поділилася жінка.

Зазнали пошкоджень і десятки будинків в приватному секторі в різних районах Запоріжжя. Серед тих, чия оселя постраждала, й Олена Іванівна. За словами жінки, почувши звуки вибухів, вона згадала про правило «двох стін». А після відбою тривоги вийшла на двір і вжахнулася від побаченого.

– Я спеціально собі зробила таке місце за стіною, щоб не поранитися,  якщо буде летіти скло.  Тобто я в безпеці була. Слава богу, жива. Але все пошкоджено: сарай, повністю розвалений гараж, басейн, альтанка, вікна всі вибиті. В будинку все склом побито – всі меблі посічені мілкими уламками, вся побутова техніка, – скаржиться пані Олена.

На місці прильотів працюють рятувальники, поліцейські, комунальники. Людям надають всю необхідну допомогу.

– Наразі триває операція з порятунку наших людей. В багатоповерхівці ще знаходяться люди, яких наразі деблокують наші рятувальники та поліцейські. Комунальні служби забивають вибиті вікна та зруйновані покрівлі в навколишніх будинках, які також постраждали, – повідомив Іван Федоров, голова Запорізької ОДА. 

Станом, на 16:00 відомо про одного загиблого чоловіка та 21 пораненого. Кількість постраждалих продовжує зростати. Всі вони отримують необхідну медичну допомогу.


Читайте також

Новий освітній серіал про черліденг для тренерів вже доступний на Дія.Освіта

Можливість для жінок опанувати нові професії: стартував набір на безоплатне навчання

Ліки – поштою: як зробити замовлення

За мужність та самовідданість: у День захисників та захисниць України в Запоріжжі відзначили військовослужбовців

«Національний кешбек»: вже 884 тисячі українців бачать кешбек в Дії

Майже 450 послуг доступні українцям у ЦНАПах

«Зроблено в Україні»: держава частково компенсуватиме купівлю української техніки та енергообладнання

Державне майно – нежитлові приміщення у центрі Запоріжжя на приватизаційному аукціоні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 255 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 951-го дня війни

Під покровом Богородиці: в Запоріжжі урочисто погасили нову марку Укрпошти