Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

29 серпня 2024 - 17:30

Відновлення зруйнованого російською ракетою будинку по вулиці Кияшка, 22 вийшло на фінішну пряму. Уже цього року запоріжці зможуть повернутись до своїх квартир, а на першому поверсі запрацює районний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Будинок був сильно пошкоджений внаслідок масованої ворожої атаки по Запоріжжю восени 2022 року. Тоді російська ракета забрала життя одного жителя будинку, ще семеро людей постраждали. Понад 90 % площі будинку підлягало капітальному ремонту.

– Руйнування було значне. Візуально воно не здавалось таким серйозним. Але після демонтажу штукатурки в квартирах виявилось, що несучі стіни мали тріщини. Довелось їх демонтувати та зводити наново. Звісно, вибуховою хвилею вибило всі вікна, були зруйновані деякі перестінки, – розповів керівник підрядної організації Сергій Дідух.

Відбудова розпочалась у липні 2023 року. За рік демонтували зруйновані стіни та звели нові, посилені металевими конструкціями. Також була відремонтована покрівля, встановлені нові вікна та двері, відновлені водо- та електрокомунікації.

Наразі тривають роботи із зовнішнього та внутрішнього оздоблення будинку. У квартирах фарбують стіни, стелять ламінат, встановлюють сантехніку.

– Ми вже на фінішній прямій. Роботи виконані на 88-90 %. Будівельники працюють щодня зранку до вечора. Ремонту не заважають навіть планові вимкнення світла: на цей випадок на об’єкті є генератор, – повідомив Сергій Дідух.

На першому поверсі будинку працював районний ЦНАП. Його також відновлюють. Зараз завершуються оздоблювальні роботи. За проєктом тут передбачений безбар’єрний простір. Зокрема, будуть облаштовані два санвузли для людей на кріслах колісних. У цих санітарних кімнатах вже зроблено широкий дверний отвір, далі буде встановлена спеціальна сантехніка та поручні.

В окремому приміщенні ЦНАПу працюватиме відділ для роботи сервісу «Єдине вікно» для ветеранів. Вхід до нього буде обладнаний пандусом. Також встановлені широкі двері, через які вільно проїде крісло колісне.

Загалом капітальний ремонт проведений у 18 квартирах та всіх під’їздах будинку.


 

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.