Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

28 серпня 2024 - 09:40

Навчальний рік починається за тиждень, тому важливо встигнути підготувати школярів до школи. Режим дня, правильне харчування та обов’язкові щеплення. Про що ще слід потурбуватися батькам розповіла Катерина Острогляд, лікарка із загальної гігієни Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб під час брифінгу в медіацентрі Запорізької ОВА.

Щоб початок навчання в школі не спричинив у дитини стрес, слід підготувати її заздалегідь. Лікарі радять дотримуватися режиму дня. Раціональний денний розпорядок допоможе зберегти працездатність школяра протягом навчання. Одним з необхідних елементів режиму є сон.

– Слід заздалегідь привчити дитину прокидатися вранці  у визначений час. Після підйому вона повинна зробити гігієнічні процедури і поснідати. Ввечері молодші школярі повинні лягати спати о 21:00, учні старших класів – о 22:00. Рекомендована тривалість сну – від 10 до 8 годин в залежності від віку дитини, – розповіла Катерина Острогляд.

Батькам також слід опікуватися харчуванням своїх дітей. Воно повинно бути збалансованим і поживним.

– В дитячому раціоні мають бути м'ясо, риба, молочні продукти, фрукти, овочі, горіхи. Інтервали між прийманням їжі не повинні перевищувати 3,5–4 години. Крім сніданку, обіду та вечері, у дітей може бути два перекуси. Важливо також дотримуватися питного режиму – 1,5–2 літри на день, – порадила лікарка.

Перерви під час навчання, заняття спортом та прогулянки на свіжому повітрі, зручне робоче місце з правильним освітленням – все це сприяє гарному самопочуттю школярів. Важливо подбати і про емоційний стан дітей, особливо майбутніх першокласників. Варто розповісти їм, що в школі є правила і їх слід дотримуватися. Крім того, батьки мають вчасно зробити профілактичні щеплення дитині від інфекційних хвороб.

– В Запоріжжі триває компанія вакцинації від інфекційних хвороб. Щепитися можна від кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, кору, епідемічного паротиту, краснухи, вітряної віспи. Вакцинація в Україні проводиться згідно з Національним календарем щеплень. Щоб зробити щеплення дитині, слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Для зарахування в заклад освіти обов’язково потрібна довідка про щеплення форми 086о, – наголосила лікарка із загальної гігієни Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб Катерина Острогляд.


 

Читайте також

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.