Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

26 серпня 2024 - 16:57

Одна людина загинула, ще одна поранена. Зруйновано понад десяток будинків. Такий результат російського обстрілу мирного села у Вільнянській громаді. Відповідні служби фіксують наслідки прильотів, а люди оговтуються від пережитого.

Серед степу – невелике затишне село у Вільнянській громаді. В одному з дворів розкинув віти розлогий горіх. Обійстя майже повністю зруйноване. Поруч – старенька автівка з розбитим лобовим склом, а в городі – вирва від ракети. Господар якраз порався по господарству поруч, тож загинув миттєво. Під деревом сидять дві зажурені жінки. Одна з них – дружина загиблого. Під час обстрілу вона була на роботі.  Поруч з нею – сестра 56-річного Володимира, вона живе на сусідній вулиці. 

– Я дуже перелякалась. Таких страшних вибухів у нас ще не було. Ми з чоловіком побігли в погріб – перший раз за всю війну. Про загибель брата дізнались від сусідів. Приїхали сюди машиною. Ще здалеку побачили, що пів хати рознесло, – розповіла зі сльозами на очах Ольга Давидова, сестра загиблого.

На сусідній ділянці горить стерня. Пан Вадим намагається самотужки її загасити, але не справляється. Вогонь поширюється і вже підкрадається до межі, над якою – газова труба. Оператори, що приїхали фільмувати наслідки прильоту, відставляють камери і хапають лопати.  Намагаються допомогти господарю прикидати палаючу стерню землею.

– В мене потріскалася стеля, повилітали вікна. У сусідки теж вікна побилися. Дуже шкода сусіда, який загинув. Я побачив, що стерня горить і його на городі. Спочатку не зрозумів, що з ним сталося. А коли зрозумів, відразу викликав швидку і поліцію, – повідомив житель села Вадим Дюрков.

В результаті обстрілу села легких поранень зазнала і місцева жителька. Вона отримала необхідну допомогу і від госпіталізації відмовилася.

– Прильоти сталися вранці в понеділок. В результаті ворожого обстрілу пошкоджено понад 10 будинків, знеструмлено частину населеного пункту. Газові мережі не постраждали. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання, – розповіла староста села Галина Лаврова.

За словами голови Вільнянської територіальної громади Наталі Мусієнко, в громаді діє програма допомоги постраждалим від ворожої агресії. Тож сім'я загиблого отримає 20 тисяч гривень на поховання, а поранена жінка – 5 тисяч гривень на лікування.

– На жаль, дуже багато жителів села не мають документів на право власності на будинки та технічних паспортів. Через це важко внести ці будівлі до Реєстру пошкодженого майна. Наразі ми працюємо з багатьма благодійними організаціями. Докладаємо максимум зусиль, щоб постраждалі родини отримали або матеріали, або грошову компенсацію для ремонту своїх осель, – відзначила міський голова Вільнянська Наталя Мусієнко.


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України