Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

24 серпня 2024 - 18:00

До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України у Запоріжжі відкрились нові тематичні виставки, відбулись змагання з футболу, панельна дискусія для молоді та концерт.

23 серпня в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилась виставка «Хрести України: Центр».  Вона триватиме до 29 вересня 2024 року. Громадський історико-етнографічний ставрографічний Музей Хреста представив понад  1,5 тисячі експонатів із центральних областей України. Це різноманітні хрести часів Хрещення Русі, епохи Великого князівства Литовського, козацької доби та початку ХХ століття.

– Древні українські хрести – це переплетення християнських та язичницьких уявлень. Вони балансують між вірою і красою, відображаючи наші традиції, що формувалися століттями. Кожен представлений хрест – унікальний. Він відображає неповторні риси різних епох в історії України, – повідомила завідувачка інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Хортиця» Анна Головко.

У музейній студії «Місто за порогами» з 24 серпня по 4 вересня 2024 року експонуватиметься колекція портретів видатних політичних діячів та полководців козацької доби. Експонати для виставки «Обличчя козацької історії: державники та воїни» були взяті із фондів Національного заповідника «Хортиця». Портрети Петра Конашевича-Сагайдачного, Івана Сірка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших написані запорізьким художником Леонідом Фащенко. Це авторські копії полотен Гаврила Васька ХІХ століття.

– Козацькі гетьмани відіграли важливу роль у формуванні ідеї незалежності України. Це важливі постаті для української історії. Зараз ми можемо глибше усвідомити їхній внесок у становлення нашої державності та надихатись їхніми вчинками, – зауважив співробітник музею Сергій Дударенко. 

Відзначила свято Незалежності й запорізька молодь. Сім осередків юнацько-патріотичного руху «Байда» зустрілися на футбольному полі. Підтримку в організації турніру надали Управління молоді, фізичної культури та спорту та Департамент освіти і науки ЗОДА. Окрім безпосередніх учасників, змагання зібрало багато вболівальників. Вони палко підтримували улюблені команди. Гучні викрики та креативні плакати надавали сил гравцям на полі. Перемогу здобула команда з Василівки, обігравши у фінальному матчі команду Мелітополя, третє місце дісталося гравцям із Полог. Переможців нагородили грамотами та медалями.

– Турнір став справжнім святом футболу та дружби. Спорт єднає не тільки нашу молодь, а й усіх українців. Це ще раз підтверджує, що, незважаючи на всі труднощі, ми залишаємося міцною та згуртованою нацією, – зазначила начальниця відділу з питань молоді Управління молоді, фізичної культури та спорту ЗОДА Інна Кинник.

Студрада при Запорізькій ОДА та Обласний центр патріотичного виховання молоді провела панельну дискусію «Жива бібліотека». Школярі та студенти поспілкувалися з психологинею про підтримку ментального здоров’я під час війни, з волонтером – про його діяльність та комунікацію з військовими, з ветераном – про національну ідентичність та історію незалежності. А ще – переглянули мальовничі краєвиди міста на фотовиставці «Запоріжжя – колиска української державності» від Нікіти Голоскова.

– Запорізька молодь зараз об’єднала свої сили в різних сферах. Хлопці та дівчата не тільки формують сучасне громадянське суспільство, а творять новітню історію України, – вважає голова Запорізької обласної студради Демид Євтушенко.

Завершилося святкування Дня Незалежності України гала-концертом запорізьких виконавців «Незламне Запоріжжя». Його організував Запорізький обласний центр молоді. Найкращі колективи міста виступили для поціновувачів сучасної музики та подарували їм яскраві емоції.

 

Читайте також

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності

Гордість у кожному серці: в Запоріжжі відзначили День Державного Прапора України