Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Герої не вмирають, вони назавжди залишаться жити в наших серцях»: в Запоріжжі відкрили Алею Слави захисникам Маріуполя

6 серпня 2024 - 16:00

В центрі Запоріжжя рідні та побратими військових 23-ої окремої бригади охорони громадського порядку «Хортиця» НГУ відкрили пам’ятний знак на Алеї Слави захисникам Маріуполя. Це данина пам’яті тим воїнам, які віддали своє життя за Україну, та нагадування про тих, хто досі перебуває в російських катівнях.

В одному зі скверів Запоріжжя збираються рідні та військовослужбовці бригади «Хортиця». Посеред скверу – 50 молодих дерев горобини. Ця алея і встановлений на ній пам’ятний знак присвячені оборонцям Маріуполя. 

– Ми, рідні військовослужбовців частини 3033, протягом року йшли до втілення цього проєкту. Для нас відкриття Алеї – дуже важлива та значуща подія. А пам’ятний знак – нагадування містянам про події 2022 року та про наших рідних, які відстоювали незалежність нашої держави, – відзначила Валентина Есаулова-Марухненко, мати військовополоненого нацгвардійця.

Майже 3 місяці гарнізон Маріуполя відтягував на себе ворожі сили і виборов для України безцінний час. Сестра військовополоненого Ілона Проскуренко вважає, що кожен має пам’ятати про героїзм українських військових.

– Я хочу, щоб всі зрозуміли, що ворожий полон – це жах. Ми дуже раді бачити звільнених хлопців вдома, але хотілося б, щоб це щастя відчули всі, хто чекає з полону своїх рідних. Ми також не маємо права забути тих, хто загинув, захищаючи нашу свободу, – зауважила пані Ілона.

Як зазначила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко, кожен захисник і кожна захисниця – символ мужності та надлюдської витривалості. Саме тому Запоріжжя має зберігати пам’ять про них та про їхню самопожертву.

На церемонії відкриття капелан військової частини 3033 отець Діонісій освятив пам’ятний знак, а присутні поклали до нього букети квітів.

– Герої не вмирають, вони назавжди залишаться жити в наших серцях. Робимо все можливе, щоб увіковічнити пам’ять про них. Докладаємо зусиль, щоб звільнити наших військовополонених. Допомагали і будемо допомагати родинам військовослужбовців. І, звичайно ж, підтримуємо наші Сили оборони – передаємо необхідну техніку та обладнання, щоб наблизити нашу перемогу, – підсумувала радниця голови Запорізької ОДА з питань ветеранської політики Олена Сороченко.

Читайте також

Запорізькі великі прийомні родини вперше отримали гуманітарну допомогу від Фундації Олени Зеленської

«1,5 тисячі випадків шахрайств з початку 2024 року зареєстровано в Запорізькій області», – керівник Центру протидії шахрайству Дмитро Попов

Прозоро про завантаженість кордону: відкрито дані єЧерги про вантажні перевезення

СБУ повідомила про підозру заступнику Балицького, який допомагає країні-агресору підтримувати окупаційний режим на Запоріжжі

Не епідемія, але випадків фіксується все більше: ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Запорізькій області

1300 кубічних метрів бетону: будівництво «підземної» школи в центрі Запоріжжя вийшло на новий етап

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.08.2024

Впродовж доби окупанти 495 разів били по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 894-го дня війни

Новий навчальний рік – у новому укритті: запорізька гімназія готується до очного навчання

Рекомендації до зарахування на бюджет для вступників на бакалавра вже в електронних кабінетах

«Захистіть себе від хвороб - долучайтесь до вакцинації»: важливість щеплення від кашлюку, дифтерії та правцю