Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

1 серпня 2024 - 10:00

Світлодіодні лампи, датчики руху та сонячні панелі. Такі заходи із заощадження електроенергії впровадили в будинках запорізькі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). 

ОСББ «Комфорт» у Вознесенівському районі міста Запоріжжя почало впроваджувати заходи з економії електроенергії ще до масових вимкнень світла. Будинок великий – складається з 11 під’їздів. У кожному з них усі лампи були замінені на світлодіодні, а на кожному поверсі встановлено датчики руху. 

– Немає руху – немає освітлення. Так ми заощаджуємо електроенергію. За тиждень нам вдалось усе облаштувати, і це недорого. Комплектуючі – звичайні, вони небагато коштують. Думаю, це посильно для всіх об’єднань, – розповіла голова правління ОСББ «Комфорт» Світлана Живоглядова. 

У будинку розташовані магазини та заклади харчування. За словами Світлани, усі їхні вивіски вимкнені, а час роботи зовнішнього освітлення скорочено.

Більш масштабні заходи з енергоефективності впровадило одне із ОСББ у Хортицькому районі. Обʼєднання у 2022 році скористалось програмою місцевої влади, за якою місто компенсувало 80% вартості інвертора. 

– Спочатку інвертор був підключений до простих акумуляторів. Коли було світло, акумулятори заряджались. Коли його відключали, вони заживлювали місця загального користування у під’їздах, – повідомив голова правління ОСББ Костянтин Линник. 

У 2024 році об’єднання власним коштом придбало шість сонячних панелей потужність 550 Вт кожна, тобто сумарно вони виробляють 3,3 КВт. Цього повністю вистачає, щоб заживити освітлення в під’їзді, камери відеоспостереження, диспетчерський зв’язок ліфтів та домофон.  

– За нашими розрахунками, сонячних панелей має вистачати і взимку, коли їхня потужність зменшується на 10%. Ми також хочемо, щоб люди могли користуватись ліфтами навіть за відсутності світла завдяки сонячній енергії. Однак для цього потрібно модернізувати ліфтове обладнання, – зауважив Костянтин Линник. 

За словами керівника ОСББ, процес монтажу та підключення сонячних панелей займає небагато часу – приблизно один місяць.

Окрім цього, у під’їздах будинку замість ламп розжарювання встановлено економні лед-лампи та датчики руху на поверхах. Щодо зовнішнього освітлення, то воно також обладнане спеціальним датчиком. Система освітлення спрацьовує після заходу сонця, а вимикається одразу на світанку. Також на ліхтарі встановлений таймер, і прибудинкова територія не освітлюється в комендантську годину.  

Костянтин Линник ділиться досвідом з іншими ОСББ. Ще одне об’єднання співвласників будинку в Хортицькому районі планує встановити сонячні панелі, тому зараз Костянтин з ними активно спілкується та дає поради.


Читайте також